IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите в 49-ото Народно събрание положиха клетва

Редно е консултациите за кабинет да започнат още следващата седмица, заяви президентът

10:28 | 12.04.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С тържествено заседание днес беше открито 49-ото Народно събрание.

След обявяването на резултатите от изборите на 2 април в настоящия състав на парламента влизат шест партии. 240-те народни избраници положиха клетва да спазват Конституцията и да се водят от интересите на народа.

Най-възрастният депутат - Вежди Рашидов, откри тържественото заседание на 49-ото Народно събрание, след като проверка установи, че има кворум. В залата се бяха регистрирали 235 депутати.

Гълъб Донев: Народното събрание трябва да сформира устойчиво мнозинство

"Народното събрание трябва да сформира устойчиво мнозинство, което да излъчи редовно правителство“, заяви на влизане в сградата на парламента служебният министър-председател Гълъб Донев.

По думите му това редовно правителство трябва да бъде ефективно, за да решава най-наболелите проблеми на българските граждани.

Той допълни, че Народното събрание има и друга важна задача - да твори законите. Служебното правителство има готовност веднага след избора на председател на парламента да внесе над 12 законопроекта, свързани не само с това да получим средства от еврофондовете, но и очаквани реформи, по които са водени дебати от над 15 години.

До края на април служебното правителство има задача да внесе бюджета за тази година в Народното събрание, допълни Гълъб Донев.

След сформирането на 49-ото Народно събрание президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Румен Радев: Редно е консултациите за кабинет да започнат още следващата седмица

„Редно е консултациите за съставяне на кабинет да започнат още следващата седмица“, каза президентът Румен Радев.

„Влизам в НС с надежда за ново начало, с дългоочакваните смирение диалог и разум, от които имаме нужда всички. Става въпрос за наложителни действия в този парламент", каза Радев.

Приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача, каза президентът Румен Радев при откриването. В словото си пред депутатите държавният глава обяви, че е свикал 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с „надеждата за смирение, диалог и разум", както и заради неотложните задачи за съставяне за правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност.

Президентът каза, че предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира доходите на българите в условия на криза и инфлация и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата.

Радев очаква това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост.

Вежди Рашидов: Народът желае от политиците стабилно правителство

Народът желае от политиците стабилно правителство. Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов в словото си по време на откриването на 49-ото Народно събрание. 

„Разумът е основното необходимо нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Народът все повече живее в чувство за липса на сигурност, на шанс за единение и надежда за по-добро. Днес отново се срещаме с омразата, с отказ за диалог и с глупави мантри за минало, бъдеще, услужливо пропускайки настоящето“, каза Рашидов.

ГЕРБ: Политическата криза не може да се реши само от една формация, партия или коалиция

С вота си българските граждани показаха нееднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Тя каза, че единственият изход от настоящата ситуация е възможен „само ако с взаимно уважение от партиите се постига съгласие по важните въпроси за страната и възстановяване на политическия диалог“.

Атанасова подчерта, че от ГЕРБ са готови да разговарят с всяка една от партиите, които българските граждани са изпратили в парламента, но и да се съобразят с различните аргументи. „Да излезем от рамките на тактическите сметки и да насочим политическата си енергия към работата за цялото общество“, призова тя.

Кирил Петков: Ако ГЕРБ сформира правителство, ще подкрепим политики

Ако ГЕРБ успее да сформира правителство, ще подкрепим политики. Това заяви Кирил Петков от името на коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ в декларация от парламентарната трибуна.

Ако не се сформира с първия мандат, то ние ще предложим правителство с втория с определени приоритети, заяви Петков.

От парламентарната трибуна той открои основните приоритети, по които биха предложили кабинет.

Сред тях той посочи влизането на България в Шенген и в еврозоната, приемането на антикорупционно законодателство, приемането на държавен бюджет, качествено медицинско обслужване, подпомагане на земеделието, на малките и средни фирми.

"Крайно време е след толкова безуспешни опити най-сетне парламентът да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората с реална законодателна програма, която да отразява важните приоритети на страната", каза Кирил Петков.

"Време е България да влезе в Шенген и ще е пагубно за страната ни, ако бъдем отделени от Румъния и да бъдем изолирани от ЕС. … И за да се случи това трябва да приемем закони, за да не изостанем от Румъния, европейските ни партньори трябва да ни имат доверие", коментира Петков.

По думите му земеделието трябва да стане национален приоритет, защото „не е нормално да внасяме 70% от месото, половината от доматите и 30% от млякото, след като България има едни от най-плодородните земи в Европа“.

По думите му изостанали сме и с приемането на нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост. "Крайно време е да скъсаме с корупцията и да приемем антикорупционното законодателство", каза той.

Петков подчерта, че трябва да се приеме бюджет с 3% дефицит, без увеличение на данъците, чрез спиране на корупционните течове.

Костадин Костадинов: Ще работим по пет основни приоритета

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов очерта пет приоритета, по които са готови да разговарят с всички политически сили в парламента.

"Пратиха ни да запазим българската финансова независимост, да не допуснем вкарване на държавата във войната в Украйна, да предоговорим отношенията с Европейския съюз, да не допуснем фалит на държавата и да защитаваме българския национален интерес", каза Костадинов в изказването си пред депутатите.

За тези пет основни приоритета сме готови да разговаряме с всички останали политически сили в НС, заяви той и отбеляза, че приоритет за „Възраждане“ също е бюджетът на България.

Костадинов посочи, че са готови да предложат правителство, управленска политика и бюджет.

Мустафа Карадайъ: Политиците да седнат на масата на преговорите

„Нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието на народа е политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят“. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента.

Да надскочим собственото си и партийното си его и да работим за хората и за общото благо на обществото, призова той.

И подчерта, че трябва да се работи за влизане на България в Шенген и еврозоната. По думите му обществото е единно, че иска живот по европейски стандарт и не иска нови предсрочни избори.

Според него приемането на бюджет е задължително и за целта е нужен редовен кабинет с ясен план на действие.

Карадайъ каза още, че от Движението са поели ангажимент за спиране на прогресивното обедняване, ефективно използване на европейския ресурс за България, предвидима среда за развитие на бизнеса, съдебна реформа, която да гарантира независимостта на съдебната система, развитие на регионите с приоритет на малките населени места и общини.

Нинова: БСП е за социален бюджет, без риск за финансовата стабилност

Лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви в изказването си от трибуната на парламента, че социалистите ще се съсредоточат върху пет задачи. Като първа от тях тя открои бюджета за 2023 г. По този повод Нинова се обърна към президента Радев с думите, че е направил голяма грешка, като е отказал чрез служебното правителство миналата година да внесе бюджет за 2023 г. „Сега ще ви се наложи да чуете г-н Борисов, който казва: "Или ме подкрепяте за редовно правителство, или няма бюджет", коментира тя. Ако няма редовно правителство, остава вашето, но без пари, допълни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова се обяви за социален бюджет, без риск за финансовата стабилност. Няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъци, замразява доходи и отнема социални придобивки, заяви тя.

Ще следим да се приемат само законите, тясно свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, а не с частни интереси, каза още тя.

Като друг важен за левицата въпрос Нинова посочи влизането в Шенген. Тя препотвърди и позицията на БСП за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна и намиране на мирно решение.

ИТН ще взема практични решения

Проблемите на страната не са партийни, а национални. Това заяви народният представител от „Има такъв народ” Ивайло Вълчев в изказване от името на парламентарната група.

От „Има такъв народ“ ще вземаме практични решения, подкрепяйки всяко действие, което е от полза за българските граждани, каза той.

„Ние от ИТН сме в това Народно събрание, защото можем да носим отговорност. Това ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно парламентът да работи", добави той.

За ИТН е важно максимално бързото приемането на България в Шенген, завършването на подготовката за членството в еврозоната и максимално бързото приемане на законите, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Депутатите не успяха да изберат при първия си опит председател на 49-ото Народно събрание

Росен Желязков, номиниран от ГЕРБ-СДС, събра 79 гласа в подкрепа, 8 депутати гласуваха "против", а 144 - "въздържал се". 

Подкрепиха го от ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". "Възраждане" гласуваха "против" и "въздържал се". "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България" и ДПС се въздържаха.

Втората кандидатура - на Петър Петров от "Възраждане", получи 37 гласа "за", 88 народни представители бяха "против", а 39 се въздържаха, с което и тя беше отхвърлена.

Гласуването, според приетите преди това правила, беше явно, чрез компютъризираната система на Народното събрание, по азбучен ред на номинираните.   

С оглед на създалата се ситуация Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи на всеки два месеца Народното събрание да взема решения за избор на председател на парламента и на председател на правната комисия, излъчени на ротационен принцип между двете първи политически сили в НС.

Заседанието продължава!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още