IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на инвеститорите в Германия неочаквано се влошиха

Очаква се банките да бъдат по-предпазливи при отпускането на заеми, коментират от института ZEW

14:20 | 18.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Настроенията на инвеститорите в Германия се влошиха заради опасенията за банковия сектор и високата инфлация. Показателят на базирания в Манхайм Център за европейски икономически изследвания (ZEW), който следи очакванията на инвеститорите, спадна до 4,1 пункта през април от 13 пункта предходния месец, съобщи Bloomberg.

Данните са по-слаби от средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за 15,6 пункта. Същевременно индикаторът за текущите условия се повишава по-силно от очакваното.

„Експертите очакват банките да бъдат по-предпазливи при отпускането на заеми“, казва президентът на ZEW Ахим Вамбах в изявление. „Все още високите нива на инфлация и международната рестриктивна парична политика също тежат върху икономиката.“

Очакванията на инвеститорите в Германия се влошиха. Графика: Bloomberg Очакванията на инвеститорите в Германия се влошиха. Графика: Bloomberg

Като добра новина той посочва, че опасността от „остра“ международна криза на финансовите пазари изглежда е предотвратена.

„Очакванията за печалбите за банките и застрахователните компании се подобриха в сравнение с предходния месец и отново са категорично на положителна територия“, пояснява Вамбах.

Данните разкриха, че по-голямото от очакваното отдръпване през март, предизвикано от сътресенията във финансовия сектор покрай поглъщането на Credit Suisse от UBS в съседна Швейцария, не е временно.

Противопоставяйки се на турбуленциите, бизнес перспективите в Германия неочаквано се подобриха до най-високото си ниво от повече от година същия месец, според проучване на института Ifo.

Има и насрещни ветрове - Европейската централна банка вероятно ще повиши лихвените проценти през май, а няколко служители отказаха да изключат вероятността за поредно голямо увеличение.

Следващата седмица предстои да бъдат публикувани данни, които ще разкрият дали усилията на Германия да рекалибрира енергийните си доставки след нахлуването на Русия в Украйна са ѝ помогнали да избегне зимна рецесия.

Така или иначе, перспективите за растеж остават скромни. „Не може да се очаква значително подобрение на икономическата ситуация през следващите шест месеца“, се казва в изявлението на ZEW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още