IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският министър на финансите планира пакет икономии за до 20 млрд. евро

Мерките ще засегнат най-много ведомствата с най-големи социални разходи

17:28 | 14.04.23 г. 2
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германският министър на финансите Кристиан Линднер планира пакет от мерки за икономии за до 20 млрд. евро.

Това съобщава германският в. Der Spiegel в петък, цитиран от Ройтерс.

Със съкращенията Линднер иска да запълни недостига на финансиране в бюджета за 2024 г. и да даде известна допълнителна свобода за неизбежните допълнителни разходи, пише изданието, като се позовава на свои източници в германското финансово министерство.

От ведомството отказват да коментират в детайли публикацията.

"Позицията на министъра е известна. Той посочи, че приходите не са достатъчни, за да се финансират всички искания", коментира говорител на министерството. „Задачата е да се забави растежът на разходите“, допълва говорителят.

Според публикацията експертите в министерството препоръчват на Линднер да се приеме закон за допълнение към бюджета, с който да се променят законово определени държавни услуги, например субсидии, социални разходи и др.

Теоретично подобен проект може да включва и увеличение на данъците, но поне засега служителите на ведомството изключват това.

Според вестника мерките за намаляване на разходите ще засегнат най-вече ведомствата с най-големи социални разходи, като министерствата на труда и семейството. Пощадено от икономии е Министерството на отбраната предвид войната в Украйна.

Продължителната инфлация всъщност увеличава данъчните приходи въпреки слабата икономика. Тези допълнителни приходи обаче не са достатъчни, за да се запушат дупките в бюджета, посочва германският вестник. Затова и финансовото министерство смята, че икономиите са неизбежни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Гледаме ликвидирането на локомотива на ЕС. След него чакаме и дерайлирането на вагоните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Kan4o
преди 1 година
"...разходите ще засегнат най-вече ведомствата с най-големи социални разходи, като министерствата на труда и семейството. Пощадено от икономии е Министерството на отбраната предвид войната в Украйна."Това беше достатъчно да напишете. Бедните ще го д.... за да можем да пращаме оръжия на урките а компаниите произвеждащи го да печелят милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още