IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забавя значително през март

Данни за движението на базисната инфлация обаче все още не са представени

16:30 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се е забавила значително благодарение до голяма степен на намаляващите разходи за природен газ след ръста им вследствие на нахлуването на Русия в Украйна преди малко повече от година, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени в най-голямата икономика в Европа са се увеличили със 7,8% през март спрямо 9,3% през февруари, съобщи статистическата служба в четвъртък.

Резултатът е над медианната оценка за 7,5% в анкета на Bloomberg сред икономисти, но все пак предлага известно облекчение за Европейската централна банка, чиито представители повишиха основните лихви с 350 базисни пункта от края на юли, за да се преборят с най-лошия ръст на цените в еврозоната.

Много централни банкери обаче се опасяват, че базисната инфлация, която премахва волатилността на енергията и пресните храни, остава висока. Въпреки че данни от днес показаха, че общата инфлация в Испания е намаляла почти двойно до 3,1% през март спрямо февруари, базисната инфлация се е забавила съвсем леко до 7,5%.

Макар че Германия не предоставя данни за базисната инфлация в първоначалното си четене, Bloomberg Economics заяви преди публикуването им, че базисният ценови ръст вероятно се е ускорил до 5,5% през март от 5,4% през февруари.

Как данните за страната са се отразили върху инфлацията в 20-членната еврозона ще стане ясно в петък. Анализаторите очакват общата инфлация да се е забавила още до 7,1%, но базисната да се е ускорила до рекордните 5,7%.

Заплащането е ключов фактор, който централните банкери следят за признаци, че ценовият растеж се затвърждава. Преговорите със служители в публичния сектор в Германия, които искат двуцифрено увеличение на заплащането, приключиха без сделка и ще отидат на независим арбитраж.

Правителството на канцлера Олаф Шолц приложи широкообхватни мерки, за да смекчи удара от по-високите цени за газ и енергия. Макар че се доказа като по-устойчива от очакваното след бързото отдалечаване от руските доставки на гориво, очаква се Германия да е преминала през слаба рецесия през шестте месеца до края на март.

За ЕЦБ борбата с инфлацията се усложнява още повече, тъй като напрежението, обхванало банките по света, заплашва да ограничи кредитирането и икономическия растеж.

Членът на управителния съвет Петер Казимир каза в сряда, че макар ЕЦБ да трябва да продължи с увеличаването на лихвите, може би трябва да забави темпа, позовавайки се на „реален риск“ банките да ограничат кредитирането на фона на последните сътресения във финансовата индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още