IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е по-задлъжняла от всякога

Причината са високите разходи за борбата с пандемията от коронавируса и енергийната криза

16:00 | 29.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заради високите разходи за борбата с пандемията от коронавируса и енергийната криза германската държава е задлъжняла повече от всякога. По данни на Федералната статистическа служба в края на 2022 г. федералното правителство, провинциите, общините и общинските сдружения, както и социалното осигуряване, включително всички допълнителни бюджети, са имали дълг от 2,367 трлн. евро. Това е с 2,0%, или 46,1 млрд. евро повече, отколкото към  декември 2021 г. В тази статистика са взети предвид само задълженията към непубличния сектор, като банки и частни компании в страната и чужбина.

Дългът на федералното правителство се е увеличил с над средния темп от 4,6 процента до 1,620 трлн. евро. „Това се дължи главно на продължаващото нарастване на нуждите от финансиране в резултат на пандемичната ситуация през последните години и настоящата енергийна криза", подчертават статистиците. По-голямата част от сумата се пада главно на Фонда за икономическо стабилизиране (WSF). 

Той беше създаден през 2020 г., за да противодейства на икономическите последици от пандемията и да помага на пострадалите компании (например даде заем на Lufthansa). През миналата година той беше разширен, за да смекчи въздействието на енергийната криза. Двете направления по фонда заедно имат дълг в размер на 82,7 млрд. евро. „На новосъздадения специален фонд на Бундесвера беше предоставено разрешение за вземане на заеми в размер на 100 млрд. евро, което обаче все още не е било използвано през 2022 г.", се казва в доклада.

Дълговете на федералните провинции възлизат на 606,8 млрд. евро. Това е с 5,0% по-малко, отколкото в края на 2021 г. „С изключение на Саксония-Анхалт всички провинции успяха да намалят дълга си през 2022 г. в сравнение с края на 2021 г.", се казва в доклада. В Саксония-Анхалт дългът се е увеличил с 4,7%. „Основната причина за това бяха по-големите емисии на ценни книжа, за да се осигурят благоприятни лихвени проценти преди очакваното увеличение на лихвените проценти на капиталовия пазар“. Най-силен спад бе отчетен в Бремен (-37,8%), Саксония (-12,2%) и Хесен (-9,0%).

Задълженията на общините са нараснали с 4,4% до 140,1 млрд. евро. Най-голямо е увеличението при общините в Саксония - 20,8%, следвани от Бавария (+11,3%) и Баден-Вюртемберг (+8,9%). Най-голямо намаление е регистрирано в Тюрингия (-8,7 %) и Заарланд (-5,6 %). Социалното осигуряване отчита ниво на дълга от 36 млн. евро, което представлява намаление с осем милиона евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Не се споменават т.н. фондове за приобщаване на милиони хараби?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
А Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
*По данни на Федералната статистическа служба в края на 2022 г. федералното правителство, провинциите, общините и общинските сдружения, както и социалното осигуряване, включително всички допълнителни бюджети, са имали дълг от 2,367 трлн. евро.* - Много интересно, с каква цел изобщо се осчетоводява, отчита и се оповестява този дълг? Такъв дълг се трупа с ясното съзнание, че никога не може и няма да се връща. Толкоз за великата икономика, моторът на ЕС. Амин. За уммрял - или добро, или нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още