IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реанимира се 40-годишният проект за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от каскада "Доспат-Въча"

Проектът с оценка 1 млрд. лева ще бъде обявен за национален обект, започват анализи, за да се изготви задание

20:45 | 20.04.23 г.
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

Проектът за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от каскада „Доспат-Въча“ да бъде обявен за обект от национално значение. По този начин държавата ще застане зад реализацията му и няма да има значение кой е на власт.

Това каза в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, цитиран от пресслужбата на ресорното му ведомство.

Шишков участва в работна среща по покана на областния управител на Пловдив Ангел Стоев, на която бе обявен рестарт на проекта. В нея участваха още заместник-министър Николай Шушков, областния управител на Хасково Красимир Ангелов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, управителите на ВиК дружествата в Пловдив и Хасково инж. Огнян Кулишев и инж. Божидар Желязков и други експерти от региона.

Регионалният министър е обяснил на срещата, че до 10 дни ще бъде сформирана нова работна група, която ще има за цел да направи анализ на всички разработки, правени по проекта в последните 40 години. Плановете са да се стъпи на работещите решения и да се анализират слабите места, заради които проектът не е реализиран досега.

Ще се правят и нови проучвания за изработване на задание за проектиране, с което да се развие цялата процедура - одобряване на подробен устройствен план, връзките от язовира с всички населени места и т.н., пояснил е Шишков.

Зам.-министър Николай Шушков коментира, че проектът е жизненоважен за близо 1 млн. души население, тъй като ще реши проблема с количеството и качеството на питейната вода в над 40 населени места от областите Пловдив и Хасково. В последните години водоизточниците в тях намаляват, а водата в област Хасково е замърсена с метали и нитрати.

Министър Шишков информира още, че са предложени промени в проекта на закона за ВиК, които предвиждат засилване на ролята на „Български ВиК холдинг“ ЕАД по отношение на инвестициите и управлението на водния сектор. Ако промените бъдат приети от Народното събрание, холдингът ще може да се включи по-активно в реализацията на обекта.

Към днешна дата индикативната стойност на проекта за водоснабдяване от каскада „Доспат - Въча“ до Пловдив и Хасково е около 1 млрд. лева. Той вероятно ще се финансира с пари от бюджета, което – по думите на Шишков, ще гарантира, че няма да има драстично поскъпване на цената на водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още