IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Италия е единствената страна, която може да загуби инвестиционния си рейтинг

От 28 страни, които са изгубили инвестиционния си рейтинг от 1995 г. насам, само 12 са успели да си го върнат

22:37 | 25.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италия е единствената страна, следена от рейтинговата агенция Moody’s Investors Service, която може да загуби инвестиционния си рейтинг, съобщи компанията, цитирана от Bloomberg.

В допитване как страните са се справили с понижаване на рейтинга им до неинвестиционен през последните трийсет години третата по големина икономика в еврозоната се е очертала като виден кандидат за подобна корекция на статута. Moody’s не коментира вероятността това да се случи.

„В момента Италия е единствената страна с рейтинг ВВВ с негативна перспектива“, отбелязват анализаторите, сред които Келвин Далримпъл и Скот Филипс. „Вялият растеж и по-високите разходи за финансиране може да отслабят още повече фискалната позиция на Италия“, допълват те.

Коментарите им са напомняне за това как възходът на Италия на облигационните пазари тази година може да излезе от релси. По-високата доходност по 10-годишните италиански държавни ценни книжа спрямо по-сигурните германски облигации е в тесен диапазон през последния месец и към момента достига 187 базисни пункта спрямо 250 базисни пункта в края на 2022 г. Спредът почти не беше променен във вторник.

Ралито през последно време произтича от по-спокоен период в политиката, италианското правителство заяви цел за фискална предпазливост. Макар че инструментът за изкупуване на облигации никога не е бил използван, ЕЦБ предлага голяма подкрепа на периферни страни след обявяването ѝ в средата на 2022 г., а инвеститорите очакват банката да се намеси при голям пазарен натиск. Рисковата премия на Италия предполага, че инвеститорите пренебрегват опасностите. Графика: Bloomberg LP Рисковата премия на Италия предполага, че инвеститорите пренебрегват опасностите. Графика: Bloomberg LP

Moody’s, чиято следваща кредитна оценка за Италия ще излезе на 19 май, я оцени с ВВВ, една степен над неинвестиционния рейтинг. Перспективата е негативна от август, особено песимистична оценка за страната, чието нестабилно коалиционно правителство начело с премиера Джорджа Мелони встъпи в длъжност преди почти шест месеца.

За сметка на това миналата седмица S&P Global Ratings потвърди оценката си за Италия, която е с едно ниво по-висока – ВВВ със стабилна перспектива. Fitch Ratings има сходна гледна точка и ще публикува следващата си оценка за страната на 12 май.

„Макроикономическите перспективи пред Италия за 2023-2024 г. не изглеждат толкова мрачни, колкото се очакваше първоначално, а Мелони до момента избягва силна конфронтация с ЕС“, коментира Евелин Гомес-Лиехти, стратег в компанията Mizuho International.

Анализаторите на Moody’s отбелязват, че Италия е изправена пред „повишени рискове“ около прилагането на изключително важни реформи, целящи съживяването на потенциала за растеж, посочвайки мерки като усвояването на средствата от Европейския възстановителен фонд.

Евентуално понижаване на рейтинга до неинвестиционен ще се отрази на националната гордост и ще тласне страната на непозната територия с оценка, която прави облигациите ѝ не толкова привлекателни за инвеститорите.

Този ход няма да засегне участието ѝ в програмите за изкупуване на облигации на ЕЦБ – държавният дълг е приемлив, докато поне една от четирите основни рейтингови агенции оценява Италия с инвестиционен рейтинг. Наблюдение на кредитния рейтинг на Италия. Графика: Bloomberg LP Наблюдение на кредитния рейтинг на Италия. Графика: Bloomberg LP

Дясната коалиция на Мелони внимава да не разклаща лодката. Тя представи неотдавна бюджет, който предвижда ново намаляване на дефицита и на дълга, наред с планове да продължи да инвестира в икономиката. Ходът беше приветстван от анализаторите.

Но дългът на Италия надхвърля 140% от БВП, а ръстът остава вял. Над перспективите тегне и завишеното внимание към затрудненията на страната да разпредели и вложи средства от Възстановителния фонд на ЕС. Тя може да не завърши някои проекти, необходими за разблокирането на парите, до крайния срок 2026 г.

От Moody’s посочват, че общо 28 страни са загубили инвестиционния си рейтинг от 1995 г. насам. От тях само 12 са успели да си го върнат, а необходимото време е варирало от около три до 14 години и процесът е включвал „големи трансформации“, включително институционални подобрения и по-силни държавни финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още