IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обявиха нов пакет от санкции срещу Русия

Великобритания наложи забрана за руските диаманти и удря компании от руския военно-промишлен комплекс  

06:24 | 19.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и Великобритания обявиха нови пакети от санкции срещу Русия. Наред с други неща, САЩ планират да лишат около 70 компании и организации от Русия и други страни от американски износ, заяви високопоставен правителствен служител малко преди официалното начало на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония. Предвижда се да бъдат наложени и други наказателни мерки на повече от 300 лица, компании и организации, кораби и самолети.

Правителственият представител на САЩ заяви, че всички държави от Г-7 подготвят едновременно нови санкции и контрол върху износа. Той не пожела да коментира в подробности плановете на партньорите. Според него целта е да се засили икономическият натиск върху Русия и да се затрудни още повече поддържането на военната ѝ машина. Освен това правомощията на санкциите трябва да бъдат разширени, за да обхванат цифровия сектор на руската икономика. Конкретни подробности относно новия пакет от санкции на САЩ и засегнатите лица следва да бъдат представени. 

Освен това Обединеното кралство обяви нови санкции, за да пресече още повече възможностите на Русия да финансира войната в Украйна. Страната ще наложи „забрана на руските диаманти" и ще се насочи към компании, участващи във „военно-промишления комплекс" на руския президент Владимир Путин, съобщи британското правителство. Великобритания ще вземе мерки и срещу руската търговия с алуминий, мед и никел.

Руският бизнес с диаманти ще бъде пресушен 

Според председателя на Съвета Шарл Мишел целта на ЕС е да пресече многомилиардния бизнес с руски диаманти. Според оценките търговията с руски диаманти възлиза на 4 до 5 милиарда долара годишно и носи на страната важни данъчни приходи. Русия се счита за най-големия производител на необработени диаманти в света.

В четвъртък официален представител на ЕС беше заявил, че лидерите на страните от Г-7 планират разговори за санкции срещу руската търговия с диаманти, която е на стойност няколко милиарда долара, в частност. Буквално той каза: „Смятаме, че трябва да ограничим износа на руската търговия в тази област".

Досега ЕС не е ограничил търговията с диаманти. За една от причините досега се смяташе съпротивата на Белгия. Фламандският пристанищен град Антверпен се смята за световен център на диамантите още от XVI век.

Г-7 ще приеме декларация относно руската търговия с диаманти

От друга страна, САЩ, Канада и Великобритания вече бяха наложили санкции на „Алроса". Според напускащия генерален директор на „Алроса" Сергей Иванов обаче това едва ли е навредило на компанията. Наскоро Иванов изрази оптимизъм, че новите санкции също няма да влязат в сила. В Хирошима Г-7 иска да приеме и съответна декларация за спиране на търговията с диаманти.

Войната на Русия срещу Украйна е една от основните теми на срещата на седемте водещи демократични индустриални държави, която официално започва този петък. През последните месеци Западът вече наложи безпрецедентни наказателни мерки срещу Русия, включително широкообхватни търговски ограничения, в отговор на руската инвазия в Украйна. Наред с други неща, страните от Г-7 искат да обсъдят в Хирошима как могат да подобрят прилагането на съществуващите санкции и да предотвратят тяхното заобикаляне.

Пропуски в санкциите, които трябва да бъдат затворени

По време на срещата на върха в Хирошима ще бъде приета отделна декларация относно Украйна. Тя ще включва нови ангажименти за затваряне на вратичките в санкциите и за по-нататъшно намаляване на зависимостта от руската енергия, добави служителят на американската администрация. Освен това трябва да продължат усилията за ограничаване на достъпа на Русия до международната финансова система.

Освен САЩ Г-7 включва Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада, както и представители на Европейския съюз. Консултациите на групата на Г-7 са насрочени от петък до неделя.

Още новини от вечерта:

  • Федералният министър на отбраната на Германия Борис Писториус призовава да се продължи подкрепата за Украйна с оръжие. Всеки, който днес би призовал за спиране на оръжейните доставки за Украйна, би изоставил страната на произвола на съдбата, заяви министърът. 
     
  • През последните седмици САЩ очевидно са сигнализирали на европейските си съюзници, че ще разрешат износа на изтребители F-16 за Украйна. Това заявиха пред американската телевизия CNN няколко души, запознати с въпроса. 
     
  • По данни на Министерството на отбраната на САЩ повредената в Украйна система за противовъздушна отбрана Patriot отново е напълно функционална. 
     
  • Украинският президент Володимир Зеленски засипа със специални похвали своите войници във вечерното си видеообръщение. Той заяви, че военновъздушните сили и противовъздушната отбрана са свършили "изключителна работа" при защитата на цивилното население.

Какво друго ще е важно днес:

  • Според председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел евентуалната доставка на изтребители F-16 за Украйна ще бъде тема днес на срещата на върха на Г-7 в Хирошима на водещите западни индустриални държави в Япония. Темата ще бъде обсъдена с президента на САЩ Джо Байдън и другите участници в срещата на върха, наред с други.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 11 месеца
До: 0pk то за това нато беше пред разпад и без никаква стратегия за Източна Европа. Русия беше в графа приятели преди свинщината която направиха.... ама си редко проооз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 11 месеца
До: valentino29 дали ще са китайски или индийски е все тая, Нека избора кой да печели от вашите диамантите да остане за Вас! :D:D но нали си глууупав и не осъзвнаваш това ти предложение къв автогол за Русия е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 5
0pk
преди 11 месеца
До: Импeраторът, единственото дето не щеше Путин, е НАТО да се строява непосредствено на границата му. Всичко останало си вървеше тип-топ и не Путин го разруши. Когато политиката е "Щом Путин не иска НАТО, ще му дадем повече НАТО", няма как да се случат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 16
Импeраторът
преди 11 месеца
Ще вденете копейници, че Путин не искаше да е "роб" на западната цивилизация и сега ще стане роб на китайската. После ще има "ама с ЕС и НАТО беше по-хубаво", ама ще е късно, ще е вече късно... то е вече късно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
valentino29
преди 11 месеца
Или индииски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
toto 2
преди 11 месеца
Руските диаманти ,ще станат китайски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още