IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция получи още едно предупреждение за кредитния си рейтинг

Прогнозата за кредитния рейтинг на страната бе намалена до отрицателна от стабилна от Scope Ratings

10:58 | 27.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ryan Pierse/Getty Images
Снимка: Ryan Pierse/Getty Images

Прогнозата за кредитния рейтинг на Франция бе намалена до отрицателна от стабилна от Scope Ratings, увеличавайки въпросите около усилията на президента Еманюел Макрон да подкрепи растежа и да намали дълговата тежест на страната, съобщава Bloomberg.

Европейската фирма за кредитен рейтинг посочва, че е променила прогнозата заради влошаването на обществените финанси и рисковете пред прилагането на дневния ред на икономическите реформи.

Промяната е налице, след като Fitch Ratings също намали оценката си от АА на АА- миналия месец и също посочи като фактор държавния дълг и рисковете, че може да се стигне до политическа безизходица, ако протестите срещу пенсионната реформа се отразят на бъдещите икономически реформи.

Всичко това изостря фокуса върху предизвикателствата, пред които Франция е изправена в борбата си за спаряването с бюджетния дефицит, който се разрасна покрай коронавирусната пандемия и намаля само малко, докато правителството харчеше големи суми за ограничаване на ръста при енергийните цени.

И макар Scope да не е сред водещите кредитни генции, компанията е разпозната от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и е подала документи за включване в рамката за кредитна оценка на Европейската централна банка.

Standard & Poor също е възможно да предприеме мерки след седмица, става видно от календара на рейтинговата агенция.

Френското правителство има формулиран дългосрочен план за справяне с дефицита и понижаване на дълга, който разчита на стимулиране на икономическия растеж, намаляване на фискалната подкрепа за сваляне на цените на енергийните продукти и увеличаване на ръста при разходите под инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Важно е по коя скала ще вървят реструктурираниците https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.forbes.com/sites/beltway/2011/05/26/the-day-the-united-states-defaulted-on-treasury-bills/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.parliament.bg/pub/PK/56810749-354-06-196.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още