IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон се включи в глобалната надпревара за привличане на чуждестранни инвестиции

Франция ще се опита да се противопостави на щедрите стимули, заложени в американския Закон за намаляване на инфлацията

20:52 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франция е готова да се бори за чуждестранни инвестиции, когато президентът на страната Еманюел Макрон посрещне по-късно в понеделник (15 май) лидери на световния бизнес, включително главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, на годишната среща на върха "Избери Франция" във Версай, съобщава Ройтерс.

Участниците ще обсъждат "привлекателността на Франция и на нейните промишлени отрасли", уточни днес френското президентство, потвърждавайки информация на "Франс енфо".

За Макрон, чийто рейтинг пострада заради непопулярната реформа за увеличаване на възрастта за пенсиониране, срещата е шанс да оправдае стремежа си към промени в полза на бизнеса и да насочи вниманието към популяризирането на по-ниско въглеродни промишлени отрасли като електрическите превозни средства.

Изпълнителните директори, участващи в събитието във Версай, досега са се ангажирали да инвестират общо 13 млрд. евро - най-голямата сума, откакто Макрон проведе първата подобна среща през 2018 г. 

Милиардерът предприемач Илон Мъск се срещна с Макрон в официалната му резиденция в Елисейския дворец.

По-късно, по време на обяд във Версай, финансовият министър на Франция Брюно льо Мер ще предложи на Мъск данъчни отстъпки за инвестиции в зелени технологии - инициатива, която Макрон оповести миналата седмица, съобщава френското министерство пред Ройтерс.

Преди това Франция се опита да убеди Мъск да построи европейската си гигафабрика в страната, но предприемачът избра Германия, където вече работи мащабен комплекс – засега единственият на Tesla в Европа.

На въпрос на телевизия BFM за възможни инвестиции от страна на Мъск, Льо Мер заяви само, че "всички инвестиции, които се правят днес, са резултат от месеци или дори години на преговори".

През последните пет години Макрон кани водещи световни бизнес лидери във Версайския дворец, за да се опита да привлече милиарди евро чуждестранни инвестиции.

За бившия инвестиционен банкер, който, след два мандата, не може да се кандидатира отново за изборите през 2027 година, срещата е шанс да продължи напред след месеци на протести и стачки срещу плановете му за повишаване на пенсионната възраст.

Той се конкурира и на глобално ниво за инвестиции в зелени технологии - сфера, в която САЩ завзеха водещи позиции след приемането на Закона за намаляване на инфлацията миналия август.

Франция очаква общо 28 инвестиционни проекта от компании, вариращи от американската фармацевтична група Pfizer до шведския производител на обзавеждане IKEA и инвестиционната банка Morgan Stanley. Очаква се проектите да създадат общо 8000 нови работни места.

Най-голямата еднократна инвестиция е проектът за 5,2 млрд. евро на тайвански производител на батерии в северния пристанищен град Дюнкерк, която Макрон оповести в петък.

Тя бе последвана от втора инвестиция - за завод за компоненти за 1,5 млрд. евро в Дюнкерк в съвместно предприятие между китайската група XTC и френската фирма Orano.

IKEA планира да инвестира 906 милиона евро до 2026 година, докато Pfizer е отделила 500 милиона евро за разширяване във Франция за същия период, следвана от британския си конкурент GSK с 400 милиона евро, съобщи пресслужбата на Макрон.

Очаква се Morgan Stanley да обяви създаването на 200 нови банкови работни места в Париж.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още