IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон очерта план за съживяване на френската индустрия

Реиндустриализацията на Франция и Европа е ключов суверенен въпрос, смята френският президент

21:32 | 11.05.23 г.
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон обяви мерки за преобръщане на спада на индустрията в страната в отговор на огромната помощ в САЩ за зелените сектори и в стремежа си да се реабилитира в политически план у дома, пише Bloomberg.

Обещанията включват разширено използване на данъчни облекчения за инвестиции, улесняване на процедурите за откриване на нови заводи и повишаване на образованието и обучението. Той също така заяви, че правителството ще промени бонусите за електромобили, за да изключи от тях тези, които са произведени с голям въглероден отпечатък, мярка, която ще подкрепи европейското производство.

„Битката за реиндустриализацията е от ключово значение на икономическо ниво, тя е от ключово значение на геополитическо и политическо ниво за единството на страната“, коментира Макрон пред бизнес лидери и депутати, които се бяха събрали в Елисейския дворец в Париж в четвъртък (11 май). „Трябва да ускорим процеса и да стигнем много по-далеч“, допълни той.

Френският президент се опитва да рестартира мандата си след вредния за политиката му спор около промените в пенсионната система, който показа огромно противопоставяне на пробизнес ориентирания му икономически дневен ред и повдигна въпроси за това дали може да продължи да прокарва реформи.

Стимулите целят да разрешат дългогодишната слабост на френската индустрия, заради която страната изостава още от останалите държави членки на ЕС. Тежестта на промишленото производство във втората по големина икономика на ЕС спадна до 10% спрямо над 20% в Германия.

Само 10,4% от БВП на Франция идва от промишленото производство. Графика: Bloomberg LP Само 10,4% от БВП на Франция идва от промишленото производство. Графика: Bloomberg LP

Правителството е притеснено от американския Закон за намаляване на инфлацията, който според него може да задълбочи затрудненията за привличане на инвестиции на Европа с обещанието за по-големи субсидии.

„Реиндустриализацията на Франция и Европа е ключов суверенен въпрос. Ако не го направим, ще зависим от другите“, заяви Макрон.

Мерките на френския президент включват:

Намаляване на необходимото време за създаване на нов завод от 17-18 месеца на 9 месеца чрез паралелно задвижване на процеса на одобрение

Използване на нови разпоредби на ЕС, които може да позволят данъчни облекчения между 15% и 40% от капиталовите разходи за производството на вятърни турбини, батерии, термопомпи и слънчеви панели

Инвестиране на 700 млн. евро в обучаване на още хора за зелена индустрия

Пренаписване на правила за бонуси за покупки на електромобили с изключване на тези, създадени с големи въглеродни емисии и увеличаване на екологичните изисквания при обществени поръчки

Инвестиране на 1 млрд. евро за изчистване на стари индустриални обекти, за да бъдат готови за нови проекти

Инвестиране на 100 млн. евро тази година в индустриални обекти в области във Франция

Някои от тези мерки ще бъдат включени в т. нар. законопроект Зелена индустрия идната седмица, а други, засягащи публичните финанси, ще влязат в законопроекта за бюджета през 2024 г. Финансовото министерство съобщи, че нетните разходи за промените трябва да са нула – всички нови разходи като данъчни облекчения ще бъдат финансирани със съкращения другаде.

Промени в субсидиите за автомобили в полза на колите с нисък въглероден отпечатък се очаква да бъдат финализирани в идните месеци. Макар че новите правила няма да финансират пряко производството в дадени страни, Франция може фактически да бъде бенефициент, защото голяма част от електрическото ѝ производство идва от ядрени централи.

„Ще бъдем първата страна в Европа, която ще реформира критериите за разпределение на бонусите за автомобили, за да вземем по-добре предвид въглеродния отпечатък при производството на автомобила, така че обществената подкрепа е съсредоточена върху тези цели. Ще подкрепим батерии и коли, произведени в Европа, защото техният въглероден отпечатък е добър“, заяви Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още