IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цените на суровините е сигнал, че поне засега дезинфлацията е тук

Суровинната криза направи рязък обрат заради флиртуващата с рецесията световна икономика, индустриалния спад в Европа и слабия Китай

11:05 | 01.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Как това в крайна сметка се отразява на цените на дребно, не е толкова ясно, като се има предвид, че селскостопанските стоки са само една част от тях. Транспортните, трудовите и други разходи също играят важна роля, а повечето потребителски компании закупуват доставки за няколко месеца напред.

„Бих очаквал цените на хранителните продукти да спаднат през следващите шест месеца, това със сигурност е прогнозата тук, в САЩ", казва Джоузеф Глаубер, старши сътрудник в базирания във Вашингтон International Food Policy Research Institute. „Всички признаци от страна на суровините все още сочат, че до края на годината с прибирането на новата реколта цените ще бъдат основно по-ниски. Просто е необходимо известно време, за да намалее тази инфлация на потребителско ниво".

И все пак - все още е твърде рано да се говори за край на кризата с разходите за живот, особено защото инфлацията може да се понижи по-бавно, отколкото предполагат цените на суровините. Goldman Sachs Group Inc. все още очаква суровините да се върнат към тренда за поскъпване, ако опасенията за рецесия се окажат неоснователни.

Съществува и въпросът дали компаниите ще прехвърлят по-ниските разходи за суровини на клиентите си. Търговците на дребно се съпротивляват да намалят цените, след като веднъж са ги повишили, като обикновено изчакват, докато се появят признаци, че промяната ще бъде дълготрайна. 

Появиха се и обвинения в т.нар. инфлация заради алчност (greedflation) - когато предприятията се възползват от предимствата си и повишават цените по-силно от разходите - макар че някои спорят дали това действително води до повишаване на инфлацията. Тази инфлация заради алчност възниква, когато компаниите се възползват от объркването и нестабилността на цените, за да ги повишат допълнително. Това допълнително повишение не се дължи на по-високи разходи за входящи материали и суровини, а е резултат от специфични тактики, използвани от компаниите за получаване на по-високи маржове на печалба.

Равнището на инфлацията изглежда е достигнало своя пик. Графика: Bloomberg Равнището на инфлацията изглежда е достигнало своя пик. Графика: Bloomberg

Наред с това цените на много от основните суровини все още са доста по-високи от нивата преди инвазията на Русия в Украйна. За някои от тях не е ясно колко още ще поевтинеят и доколко подобни движения ще генерират по-нататъшни удари на инерцията на инфлацията.

„Процесът на дезинфлация, както и всичко останало, е изключително неравномерен", казва Том Халверсън, главен изпълнителен директор на CoBank, кооперативна банка, която работи със предприятия от селското стопанство в САЩ. „Цените винаги са по-прилепчиви надолу, отколкото нагоре; отнема много повече време и е много по-трудно да се изтласка инфлацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 5
cyclop
преди 11 месеца
Дезинфлацията е това, което се случва, когато инфлацията на цените се забави временно - това е от новговор термините, опитващи да обезреалностнят реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 21
zelka007
преди 11 месеца
До: aldy ... на теб кви картинки ти турят ?! мойте ги редуват , жени с гаащии , жени без гаащии ... в единият случай въпросът е да открия гаащиите , в другият къде трябва да има гаащии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 6
aldy
преди 11 месеца
По колко картинки ще ми туряте, за да ми запушвате клавиатурата, бе мизерници нещастни? Това ли е свободата за изразяване на собствено мнение? Не обиждам никого, а ми се пречи да пиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
aldy
преди 11 месеца
А токът вече станал с отрицателна цена. Плащат ти за да консумираш. Ама не и когато ти трябва. Това е резултат от урбулешкото налагане на ветрените мелници (най-вече, защото има заинтересовани от това) и донякъде за фотките. И не е индикация за нищо нормално и желано, а точно за обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
aldy
преди 11 месеца
В "Работническо дело" май бяха по-грамотни и знаещи. Тия съвсем през просото я подкараха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 10
sssaaa
преди 11 месеца
До: Boicho Popov, Не му обръщайте внимание, ние цял ден го учим и накрая пак нищо не научава. Важното е да xейтва, това е Демократично и Евроатлантическо! Да мисли обаче му е природно забранено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 11 месеца
До: khaoНе разбирам какво ви възмути. Не сте чували термина, или има нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
Миналата година беше инфлацията тази е стагнацията до година живи и здрави в политиката 1плюс1 не винаги е две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 25
khao
преди 11 месеца
дезинфлацията? ... и нема нужда да се чете натам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още