IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цените на суровините е сигнал, че поне засега дезинфлацията е тук

Суровинната криза направи рязък обрат заради флиртуващата с рецесията световна икономика, индустриалния спад в Европа и слабия Китай

11:05 | 01.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на някои от най-важните продукти в света - от медта до пшеницата и природния газ - се понижават, носейки дългоочаквано облекчение за потребителите, които бяха засегнати от силния отскок на цените през миналата година.

Суровинната криза, отприщена от нахлуването на Русия в Украйна, направи рязък обрат, като индексът за суровините на Bloomberg спадна с над 10% от началото на годината до най-ниското си ниво от 2021 г. насам. Движещи сили на дезинфлационната тенденция са флиртуващата с рецесията световна икономика, индустриалният спад в Европа и по-слабото от очакваното излизане на Китай от политиката на нулевия Covid.

Ползите за домакинствата и предприятията вече започват да се проявяват, тъй като базисните нива на инфлация намаляват, което от своя страна понижава натиска върху централните банки да продължават да повишават агресивно разходите по заемите. Въпреки това някои цени се оказват по-устойчиви и има несигурност доколко дълготраен ще бъде дезинфлационният натиск, което ограничава степента, в която това ще облекчи свиването на разходите за живот, анализира Bloomberg.

„Спадът на цените на суровините изглежда отразява забавянето на възстановяването на Китай, очертаващата се рецесия в САЩ и разрушаването на предлагането в Европа", казва Карстен Бржески, глобален ръководител на отдела за макроикономика в ING. „Наистина е възможно инфлацията да се превърне във временна дезинфлация“. 

Цените на енергоносителите са в челните редици на тазгодишния спад на суровините, особено в Европа, където фючърсите върху природния газ се сринаха с около две трети тази година, след като миналото лято достигнаха рекордни стойности.

Дори петролът и неговите деривати поевтиняха въпреки споразумението на страните производителки да ограничат добива на суров петрол. Цените на дизеловото гориво в САЩ спаднаха с повече от 30% от пика си през 2022 г., което облекчи шофьорите на камиони, фермерите и потребителите в най-голямата икономика в света.

В Германия инфлацията се забави повече от прогнозите през май, стимулирана от енергоизточниците според данни, публикувани в сряда. Растежът на цените в целия регион се забавя - тенденция, която се очаква да се прояви и в данните за еврозоната, които ще бъдат представени по-късно в четвъртък.

Големият въпрос е колко още ще отслабнат тези темпове, преди да се изравнят. Дори ако разходите за суровини и материали намаляват, другите фактори, особено заплатите, може да се окажат далеч по-бавни в следването на инфлацията. 

Но засега изглежда, че цените на производствените ресурси до голяма степен се понижават. Освен това прекъсванията във веригите за доставки, които засегнаха голяма част от световната икономика, също започнаха да намаляват, а цените на контейнерните превози се сринаха.

В Китай отслабващото възстановяване след Covid ограничава ценовия натиск върху металите. Никелът е поевтинял с 30% през тази година, а цинкът - с повече от 20%. Цената на медта също се понижи през последните няколко седмици.

„Възстановяването в Китай е много по-раздвоено в полза на услугите, отколкото на промишленото търсене, което наистина се отрази на промишлените метали", казва Ребека Бабин, старши търговец на енергийни продукти в CIBC Private Wealth. „Налице е и широкообхватен отлив на инвестиционни долари от суровините поради по-високите лихвени проценти и несигурността относно глобалния растеж“. 

Що се отнася до потребителите, упорито високите сметки за хранителни стоки все още са огромна тежест за домакинските бюджети в много части на света, но има признаци, че инфлацията при храните също може да загуби инерция. 

Сривът на суровините е сигнал за предстояща дезинфлация.  Графика: Bloomberg Сривът на суровините е сигнал за предстояща дезинфлация. Графика: Bloomberg

Фючърсите върху пшеницата са намалели повече от два пъти спрямо миналогодишния рекорден връх. Русия и Европейският съюз, двата най-големи доставчика на пшеница, очакват богати реколти през 2023 г., които да смекчат недостига, причинен от войната в Украйна.

Бразилия събира най-големите си реколти от царевица и соя в историята, което ще намали разходите за фураж за пилетата и свинете. Цените на растителните масла рязко спаднаха.

Ресторантите и търговците на дребно започват да обръщат внимание на това. През миналата седмица главният финансов директор на американската верига за бургери Red Robin Gourmet Burgers Inc. заяви по време на разговора за приходите, че инфлацията при стоките през първото тримесечие е била по-слаба от очакваното и би трябвало да продължи да се забавя. Ръководителят на BJ's Wholesale Club Holdings Inc. заяви, че търговецът на дребно е „наблюдавал дезинфлация в целия бизнес".

Последна актуализация: 11:06 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
Дезинфлацията е това, което се случва, когато инфлацията на цените се забави временно - това е от новговор термините, опитващи да обезреалностнят реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 21
zelka007
преди 9 месеца
До: aldy ... на теб кви картинки ти турят ?! мойте ги редуват , жени с гаащии , жени без гаащии ... в единият случай въпросът е да открия гаащиите , в другият къде трябва да има гаащии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 6
aldy
преди 9 месеца
По колко картинки ще ми туряте, за да ми запушвате клавиатурата, бе мизерници нещастни? Това ли е свободата за изразяване на собствено мнение? Не обиждам никого, а ми се пречи да пиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
aldy
преди 9 месеца
А токът вече станал с отрицателна цена. Плащат ти за да консумираш. Ама не и когато ти трябва. Това е резултат от урбулешкото налагане на ветрените мелници (най-вече, защото има заинтересовани от това) и донякъде за фотките. И не е индикация за нищо нормално и желано, а точно за обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
aldy
преди 9 месеца
В "Работническо дело" май бяха по-грамотни и знаещи. Тия съвсем през просото я подкараха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 10
sssaaa
преди 9 месеца
До: Boicho Popov, Не му обръщайте внимание, ние цял ден го учим и накрая пак нищо не научава. Важното е да xейтва, това е Демократично и Евроатлантическо! Да мисли обаче му е природно забранено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 9 месеца
До: khaoНе разбирам какво ви възмути. Не сте чували термина, или има нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Миналата година беше инфлацията тази е стагнацията до година живи и здрави в политиката 1плюс1 не винаги е две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 25
khao
преди 9 месеца
дезинфлацията? ... и нема нужда да се чете натам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още