IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е все по-оптимистичен за британската икономика 

И двете най-големи бизнес лобистки групи във Великобритания очакват, че икономиката ще се разшири леко през тази година

09:52 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономически анализатори в Обединеното кралство се отказват от прогнозите си за рецесия, след като спадащите цени на енергоизточниците и по-големите от очакваното разходи спомогнаха за растежа през първата половина на 2023 г.

И двете най-големи бизнес лобистки групи във Великобритания очакват, че икономиката ще се разшири леко през тази година, избягвайки две последователни тримесечия на спад, които те очакваха по-рано. Проучване на Bloomberg сред британски икономисти също показва засилване на консенсуса за растежа.  

Публикуваните в понеделник прогнози рязко се разминават с мнението на малцинството от анализаторите, според които инфлацията и заплахата от по-високи лихвени проценти вероятно ще ограничат разходите и ще накърнят доверието и ще доведат до спад по-късно през годината. Тези мрачни гласове обаче заглъхват все повече на фона на изненадващо силните икономически данни, които показват, че досега Обединеното кралство се справя по-добре, отколкото повечето очакваха през миналата година.

„Както бизнесът, така и потребителите ще изпитат облекчение, че икономиката на Обединеното кралство е избегнала рецесията и ще навлезе отново в територията на растежа през втората половина на тази година", заяви Рейн Нютън-Смит, който беше назначен за нов генерален директор на Конфедерация на бизнес индустрията (CBI) по-рано тази година след обвинения за неправомерно поведение срещу други директори.

Бизнес лидерите са загрижени, че очакванията за растеж - макар и положителни - не са достатъчно силни, за да убедят предприятията да инвестират в умения и производителност, необходими за поддържането на възстановяването от пандемията. Те казват на правителството, че липсата на кадри, които да запълнят свободните работни места, ограничава потенциала за растеж на Обединеното кралство.

Независимо от това CBI заяви, че сега прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт от 0,4% през 2023 г. За 2024 г. тя очаква разширяване с 1,8%. Тези цифри са по-високи от предишните прогнози за свиване с 0,4% през тази година и ръст от 1,6% през следващата.

Проучване на Bloomberg сред икономисти от Обединеното кралство също показа, че оптимизмът за растежа се е повишил незначително през последния месец. Консенсусната прогноза е за ръст на БВП от 0,2% през тази година и 0,9% през следващата година - и двете с 10 базисни пункта по-високи в сравнение с предишното проучване.

През миналата седмица Британската търговска камара също актуализира прогнозите си, като заяви, че Обединеното кралство ще избегне рецесията с растеж от 0,3% през тази година вместо по-ранната си прогноза за свиване в този размер.

Въпреки че повечето икономисти са предпазливи оптимисти, други коментатори все още не са оптимистично настроени относно перспективите пред Обединеното кралство.

Бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс заяви по-рано този месец, че ще бъде „много изненадан", ако Обединеното кралство преживее следващите две години без рецесия, а главният пазарен стратег за Европа, Близкия изток и Африка на JPMorgan Asset Management Карен Уорд заяви, че рецесията все още е вероятна, тъй като Обединеното кралство се намира в "трудна ситуация".

В последния си доклад за паричната политика Английската централна банка заяви, че Обединеното кралство би трябвало да избегне рецесия - обрат в позицията си от ноември миналата година, когато прогнозира най-дългия период на свиване в съвременната история. Инвеститорите очакват централната банка да повиши лихвените проценти през лятото, за да ограничи трайната инфлация.

Пазарите предвиждат лихвите да достигнат почти 5,5% до края на годината, което е с цял пункт над сегашното ниво. Английската централна банка и преди е посочвала 5% като праг, при който лихвите ще станат болезнени за потребителите.

„Изглежда, че нараства увереността, че Обединеното кралство ще избегне рецесията през тази година", казва Дан Хансън, старши икономист за Обединеното кралство в Bloomberg Economics. Макар че този извод е сходен с неговата централна прогноза, Хансън заяви, че „през последния месец е станал по-малко уверен в това мнение благодарение на значителното нарастване на очакванията за лихвите на BOE. Ако преоценката се задържи, това може да бъде достатъчно, за да вкара икономиката в рецесия през втората половина на годината".

Дори и Обединеното кралство да избегне рецесията, икономическата среда все още може да бъде трудна за много предприятия и домакинства. 

„Тъй като АЦБ продължава да повишава лихвените проценти, ние вече не очакваме по-бързо възстановяване през следващата година", казва Санджай Раджа от Deutsche Bank в отговора си на проучването на Bloomberg. „Нашият основен сценарий е за бавен растеж“, посочи той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още