IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания започва да преомисля излизането си от ЕС

Общественото мнение и експерти сега се обявяват срещу Brexit

16:28 | 22.11.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори след години на разделение и язвителност изглежда Великобритания все още има нужда да говори за Brexit.

Над шест години след като гласува да напусне Европейския съюз, Великобритания е изправена пред продължителна рецесия, дълбока криза с разходите за живот и недостиг на работници. Есенното изявление на министъра на финансите от миналата седмица предвещава години на по-високи данъци и съкращения на обществените разходи, пише Bloomberg.

Мрачната прогноза поднови дебата за Brexit, които мнозина смятаха, че е приключил завинаги с подписването на споразумението за свободна търговия по Коледа 2020 г.

Дни след като бяха принудени да приемат радикални промени във фискалната политика, подкрепящите Brexit миналия уикенд се сблъскаха с материал на Sunday Times, в който се твърди, че високопоставени лица в правителството на премиера Риши Сунак искат по-близки „отношения в швейцарски стил“ с Европейския съюз.

Езикът разгневи хардлайнерите, които се противопоставят на всичко, което нарушава новоизвоюваните регулаторни свободи на Великобритания. Въпреки това самият факт, че възможността беше повдигната публично – и приписана на високопоставен правителствен източник – е отдалечаване от бомбастичната епоха на Борис Джонсън тип „и вълкът да е сит, и агнето да е цяло“ или краткотрайната визия за ниски данъци на наследницата му Лиз Тръс.

Финансовият министър Джереми Хънт в частни разговори е заявил, че Великобритания трябва да търси по-близки търговски отношения с ЕС, което съответства на твърденията на Sunday Times, казват няколко високопоставени лица, запознати с мисленето му. Като първи признак на недоволство с Хънт от лагера на Сунак, един високопоставен представител критикува министъра, че говори твърде свободно.

Говорител на Хънт е отказал коментар. Позициите на Хънт са били твърде свободно интерпретирани от медиите, казват запознати с мисленето му източници.

Променящи се времена

Въпреки това тонът на Хънт отразява промяна в общественото настроение. Ново социологическо проучване, наблюдавано от изборното гуру проф. Джон Къртис, показват, че британците отхвърлят Brexit с 57% на 43%. Миналата седмица YouGov отчете, че рекорден дял от 56% от респондентите сега вярват, че Brexit е бил грешка. 19% от гласувалите в подкрепа на Brexit сега съжаляват за избора си, казва YouGov.

„Това е постепенно, бавно намаляване на подкрепата за Brexit”, казва Къртис, професор по политически науки в Strathclyde University, в интервю.

Сегашното правителство – на власт от 12 години – просто вече не е много популярно, отбелязва Къртис, и е изправено пред демографски проблем. „С всяка кохорта от 18-годишни, които стават част от електората, има все повече хора, които са настроени в подкрепа на ЕС“.

Засега обаче Brexit причинява достатъчно разделение, за да принуди министър-председателя – дългогодишен поддръжник на Brexit, който подкрепи вота за напускане на ЕС през 2016 г. - да се изкаже по темата в понеделник.

„Под моето управление Великобритания няма да преследва никакви отношения с Европа, които разчитат на привеждане в съответствие със законите на ЕС“, каза Сунак на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия. Регулаторната свобода, каза той, е „важна възможност на Brexit“.

Ясното и бързо опровержение на Сунак бе приветствано от Дейвид Фрост, който беше главен преговарящ при Борис Джонсън и който определи коментарите на Сунак като „добре дошли и успокояващи“.

Други не са толкова убедени. В съобщение в групата в WhatsApp на депутатите консерватори в неделя, видяно от Bloomberg, бившият министър Саймън Кларк казва на колегите си, че финансовото министерство има „отдавнашна амбиция“ да приведе в съответствие британските правила с европейските, за да осигури икономическа полза от достъп до пазарите на ЕС.

Парламентарната аритметика също има значение. Много депутати консерватори, избрани през 2019 г., подкрепят Brexit, което прави малко вероятни нови увертюри към Брюксел преди следващите избори, планирани за януари 2025 г., казват няколко тори. Те ще се опитат да отстранят Сунак, ако се опита да направи нещо подобно, казва един депутат.

Въпреки това Европейската изследователска група от твърдолинейни привърженици на Brexit – трън в очите на премиерството на Тереза Мей, не е силата, която преди беше. Предишният ръководител Стив Бейкър сега е министър, а миналия месец групата не успя да се договори кой да подкрепи за премиер.

Малцина очакват скоро да има драматична промяна в политиката. Включените в продължаващите преговори по статута на Северна Ирландия след Brexit и от британска, и от европейска страна бяха изненадани от новините, казва европейски дипломат, заявявайки, че швейцарски тип споразумение не седи на масата. Двама европейски източници казват за Bloomberg, че според тях предложението е целяло да тества интереса във Великобритания – и в консервативната партия – за задълбочаване на икономическите отношения с ЕС.

Несигурни времена

Този въпрос става все по-уместен, докато обстановка става все по-мрачна, а експертите излизат от прикритията си, за да говорят за последиците от Brexit.

Миналата седмица бившият представител на Английската централна банка Майкъл Сондърс каза пред Bloomberg TV, че „икономиката на Великобритания като цяло е трайно увредена от Brexit“.

Сегашният член на АЦБ Суати Дингра каза пред законодателите миналата сряда: „Безспорно е, че сега виждаме много по-голямо забавяне в търговията във Великобритания в сравнение с останалата част на света“.

Според Агенцията за бюджетна отговорност Brexit ще свие британската икономика с 4% в дългосрочен план. Анализ на Bloomberg Economics показва, че Великобритания изостава в представянето си по отношение на търговията спрямо други големи държави преди пандемията – и не успява да сподели напълно възстановяването оттогава насам.

Икономическият растеж е по-силен, отколкото в Италия и Германия, показват данни на ОИСР. Но измервайки жизнените стандарти в най-големите европейски икономики, само Испания се представя по-зле от Великобритания.

Пазарите също страдат. Британската лира е поевтиняла с 10,5% спрямо кошница от валути, 20% спрямо долара и 11% спрямо еврото. По-рано този месец борсата в Париж задмина тази в Лондон по стойност на пазара. През 2016 г. британските акции струваха общо 1,5 трлн. долара повече.

Волатилността предизвиква нестабилност сред бизнеса, който се бори с инфлация на 40-годишен връх, както и с наемането на персонал на фона на затегнатия пазар на труда.

Говорейки на конференцията на CBI, Сара Полард, главен финансов директор на PZ Cussons, каза, че Brexit е имал „много ясно въздействие върху достъпа до таланти и доверието на потребителите“. Едни по-тесни „отношения с Европа“ ще създадат повече „устойчивост и цъфтеж“ в икономиката, каза Полард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Изследване на генома на автохтонното австралийско население анг - A genomic history of Aboriginal Australia. Още за Австралийските аборигени - най-старата култура на планетата от Framar.bg:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
Великобритания започва да преомисля излизането си от ЕС. Късно е либе за китка. It's late darling for flower.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
нищо лошо няма в грешките, стига да си вадиш правилния извод от тях... добре сте дошли отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Преди обвиняваха ЕС за проблемите си, сега вече няма кого и се оказва, че средностатистическият англичанин е твърде ***, за да взима подобни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още