IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко са предизвикателствата пред Риши Сунак?

В момента правителството отстъпва от всички планове – подкрепата за сметките на бизнеса и домакинствата ще е само за шест месеца, посочи Мария Спирова

21:00 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основното предизвикателство пред Риши Сунак е, че ще разполага с много по-малко лостове спрямо предишни премиери на Великобритания. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Мария Спирова.

Според нея предизвикателствата пред Сунак са от вътрешнополитически характер. „Зад него няма армия (в лицето на представители на Консервативната партия), готова безпрекословно да изпълнява всичко, което той каже“, посочи Спирова.

Тя смята, че Кралството излиза от тежкото състояние от коронавирусната криза, но се виждат отраженията на Brexit.

„Влязохме в мандата на Лиз Тръс с еуфорични послания за растеж, с приказка, която отричаше реалността на сериозната бедност, която очаква мнозина във Великобритания. В рамките на 45 дни ние трябваше да излезем от тази приказка“, посочи журналистът.

Спирова отбеляза, че данъчните облекчения, заложени в програмата на Тръс, вече не просто са минало – „в момента правителството тича в обратната посока“. Тя обясни, че има отстъпления във всички планове и даде за пример подкрепата за сметките на бизнеса и домакинствата, която ще остане валидна шест месеца, а не две години.

„Великобритания изгуби репутацията си и британските правителства ще трябва да се съобразяват с тази нова реалност“, смята журналистът.

Тя очаква период на свиване на икономиката, който дори „човек с интелекта на Риши Сунак няма да може да избегне“.

„Отворен въпрос, според нея, са редица други вътрешнополитически предизвикателства - Ирландия, Северна Шотландия“. Но Спирова не очаква промени по отношение на външната политика на Великобритания – и по-конкретно подкрепата на страната спрямо Украйна.

„Ако има нещо, за което наистина ние трябва да признаем тяхното обединения и тяхната принципност (на британците), то се оказа обединението около войната в Украйна… Великобритания е един от най-щедрите донори на екипирането и въоръжаването на Украйна, нямаме никакви индикации, че това ще се промени“, потвърди журналистът.

Ще запази ли Великобритания позициите си на глобален лидер? Какви са отношенията между Лондон и Вашингтон след Brexit? Кои ще са основните фигури в кабинета на Риши Сунак?

Повече по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още