IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия определи днешна Русия като най-голямата заплаха за евроатлантическата зона

Берлин написа първата в историята си стратегия за национална ситурност

17:14 | 14.06.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Днешна Русия към момента е най-голямата заплаха за мира и сигурността в евроатлантическата зона", пише в първата стратегия за национална сигурност на Германия. Документът отбелязва, че Москва е започнала война в Украйна в нарушение на международното право и правилата за сигурност в Европа.

"В този международен контекст Китай е партьнор, но и конкурент и системен съперник", отбелязват от германското правителство и допълват, че съперничеството с Пекин се изостря през последните години, но страната все още е партньор, без който много от глобалните предизвикателства не могат да бъдат решени.

"Нашата сигурност е обвързана със сигурността и стабилността на другите региони по света", се казва още в документа. Авторите допълват, че сигурността на Германия е част от тази на европейските ѝ партньори и съюзници. "Нашите ангажименти към НАТО и ЕС са непоклатими", категорични са в Берлин и отбелязват, че целта им остава непроменена - свят без ядрени оръжия.

В стратегията е отбелязано още, че военните конфликти и кризи в съседните на Европа региони, екстремизмът, организираната престъпност и прането на пари, както и киберпрестъпността са големите заплахи за Германия и Европа.

"Сигурността на доставките на енергия и суровини е под заплаха", казват авторите на стратегията и допълват, че едностранната зависимост в тази област може да се трансформира в риск.

Документът обръща внимание още и на промените в климата, които застрашават начина на живот на европейците и основите на икономиките.

Основната цел на Германия е обединението на Европа и от гледна точка на подкрепата на сигурността страната подкрепя разширяването на съюза, присъединявайки страните от Западните Балкани, Украйна и Молдова, а в по-далечна перспектива и Грузия. За целта обаче са нужни реформи, включително и в ЕС, допълват още авторите на стратегията.

Първият подобен документ в Германия беше представен по време на пресконференция, организирана от Министерството на външните работи.  Това е само началото - процесът няма да приключи с изготвянето на стратегията за национална сигурност, коментира по време на представянето канцлерът Олаф Шолц. Той отбеляза, че това е първата в историята на Германия стратегия за национална сигурност, но преди това не е имало военна инвазия на Русия в Украйна, нито взрив на "Северен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 10 месеца
Форумчето наистина заприлича на градски клозет от недалечното минало. Козяците надскочиха боя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: aldy Кво стана с Патриотите, освен, че показаха голия гАз и лъжите на пияниците относно ония "неуловимите" кинжалчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
aldy
преди 10 месеца
Тоя нацистки внук е знаел за унищожаването на СП-1 и СП-2, но си е затраял. ФРГ е окупирана страна и не може да има собствена политика и собствено мнение. Така че Леопардите ги праща Чичо Сам, за да не му потрошат улавите Абрамси, че после търговийката ще се спихне. Както стана с Патриотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
aldy
преди 10 месеца
Джендърмерията я засърбя петата точка май? Скоро ще има и почесване, както упорито вървят с дЪто напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
Импeраторът
преди 10 месеца
До: OHЯ ти представяш ли си да ти се налага да работиш работа на Данчо :-) той сигурно с всеки пост си унищожава мозъчна клетка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
OHЯ
преди 10 месеца
ДанчоГламавия е отишъл при Берлускони , май !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още