IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Бионсе се оказа виновна за упорито високата инфлация в Швеция?

Концертите на певицата са повишили цените на билетите и са допринесли за по-високата от очакванията инфлация през май

21:50 | 14.06.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Централни банкери, които търсят кого да обвинят за постоянния натиск върху цените, имат нова мишена – Бионсе, пише Financial Times.

Икономисти от Danske Bank смятат, че решението на певицата да започне световното си турне в Стокхолм през май е довело до ръст на цените на местните хотели, заради което инфлацията в Швеция е надхвърлила очакванията.

Почитатели на изпълнителката от цял свят се стекоха в шведската столица за първите два разпродадени концерта от турнето ѝ Renaissance миналия месец. Събрани данни показват, че много от присъстващите 46 хил. души във всяка от вечерите е трябвало да отседнат далеч извън шведската столица и при много високи цени.

Шведската статистическа служба съобщи в сряда, че годишната основна инфлация, която изключва промени в цените на енергията, е намаляла само с 0,2 процентни пункта между април и миналия месец до 8,2%. Това е по-малък марж от надеждите на икономисти и на централната банка.

„Бионсе е виновна за изненадващия по-голям ръст този месец. Удивително е за единично събитие, не сме виждали такова нещо преди“, коментира Михаел Гран, главен икономист в Швеция на Danske, според когото певицата е отговорна за 0,2 процентни пункта от ръста.

Шведската статистика съобщи, че ресторантите и хотелите са добавили 0,3 процентни пункта към данните за май, а секторът на развлеченията и културата са допринесли с 0,2 процентни пункта.

Икономисти очакват последиците да отслабнат този месец. Но някои от тях като Андреас Валстрьом, ръководител на прогнозите в Swedbank, са притеснени от следващия голям концерт в Швеция – три вечери на Брус Спрингстийн в Гьотеборг в края на юли, тъй като очакват, че те ще имат сходни последици.

Бионсе, която е известна с хитове като Halo, Crazy in Love и Bills, Bills, Bills от времето ѝ в групата Destiny’s Child, прави първо турне от седем години насам и предизвика огромно търсене на билети в Европа, а от следващия месец и в САЩ.

Американските сайтове са пълни с разкази на американци, които са пътували до Швеция, за да се възползват от слабата шведска крона и значително по-евтините билети, отколкото в родината им.

Билетите за концертите в Стокхолм се продаваха за между 650 и 1495 шведски крони (60-140 долара). За концертите ѝ в Лас Вегас цените на Ticketmaster за стандартен пропуск варират от 91 до 689 долара. В други американски градове билетите на черно се продават няколко пъти по-скъпо.

Riksbank беше една от последните западни банки, които започнаха да вдигат лихвите, като се отлепи от нулевата ставка една през май м. г. Бенчмарковата ѝ лихва сега е 3,5% и повечето икономисти като Гран очакват още две повишения тази година, докато банката се опитва да забави основната инфлация до целта си от 2%.

Консенсусното очакване за основната инфлация в Швеция през май беше за 7,8%, Riksbank прогнозираше 8,1 на сто.

Освен през Стокхолм турнето на Бионсе преминава през редица други европейски столици, включително Брюксел, Кардиф, Единбург и пет вечери в Лондон. Тя има още седем дати в Германия, Нидерландия и Полша преди да се насочи към САЩ. Последиците от концертите ѝ все още не са отразени в данните за инфлацията в другите страни.

Големи спортни турнири често изкривяват икономическите данни, но икономисти твърдят, че е рядкост единично събитие да постигне такъв ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още