IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ЕС се забави до 7,1% през май

ЕЦБ засега не дава сигнали, че ще спре с политиката си за повишаване на лихвите

13:15 | 16.06.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Темпът на годишната инфлация в ЕС се забави до 7,1% през май, след 8,1% през април, сочат данните на Евростат. В еврозоната индексът на потребителските цени се повишава с 6,1%, спрямо 7% през април.

Преди ден Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основната лихва в еврозоната до 22-годишен връх в опит да ограничи високата инфлация. Институцията не дава сигнали, че ще спре с политиката си на този етап. "Много вероятно е да продължим да увеличаваме ставките и през юли", коментира президентът на ЕЦБ Кристин Лагард след заседанието.

Статистиката показва, че най-ниска е инфлацията в Люксембруг (2%), Белгия (2,7%), както и в Дания и Испания (по 2,9%). На обратния полюс е Унгария (21,9%), следвана от Полша и Чехия (по 12,5%).

Данните на Евростат за България показват, че инфлацията е по-висока от средната за общността - 8,6% през май, след 10,3% през април.

Графика: Евростат Графика: Евростат

Основната причина за повишаването на инфлацията в еврозоната са цените на продуктите от категорията "Храни, алкохолни напитки и тютюневи изделия" , които се повишават с 12,5% на годишна база. Енергийните продукти, които напомпваха инфлацията в предишните месеци, записват спад на цената си с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още