IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Бундесбанк: Може да се наложи ЕЦБ да повиши лихвите и след лятото

Германската централна банка повиши прогнозите си за икономиката на страната

13:04 | 16.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Може да се наложи Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължи да вдига разходите за заеми след лятото, за да укроти инфлацията, заяви гуверньорът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел.

„Така, както го виждам, имаме още какво да покрием“, заяви той в петък в свое изказване. „Може да се наложи да продължим да вдигаме лихвите след лятната почивка“.

ЕЦБ увеличи лихвата по депозитите с четвърт пункт до 3,5% в четвъртък, както се очакваше, като председателят Кристин Лагард заяви, че нов ход през юли е „много вероятен“. Фокусът обаче е върху срещата след това – през септември, за която тя не спомена нищо, припомня Bloomberg.

Макар че ценовият ръст се забавя, Лагард каза, че перспективите пред инфлацията – а и като цяло за икономиката на еврозоната, която изпадна в рецесия през зимата – остават „изключително несигурни“.

„Когато достигнем върха, ще останем там, докато не сме сигурни, че ще отчетем сигурно и навременно завръщане на инфлацията към целта ни от 2%“, заяви Нагел. „Трябва да подкрепим тази политика на лихвените проценти, намалявайки баланса си. Силно приветствам решенията да увеличим темпа на намаление“.

Икономисти, включително от Goldman Sachs, увеличават прогнозите си за лихвите. Goldman сега очаква лихвата по депозитите да стигне 4%, тъй като по-силните инфлационни очаквания, представени тази седмица, „показват по-голямо препятствие за приключване на цикъла на увеличение през юли“.

Нагел допълни, че е твърде рано да се каже, че опасността по отношение на инфлацията е преминала, макар че Бундесбанк понижи перспективите си за инфлацията до края на 2025 г.

Ръстът на потребителските цени ще стигне 6% тази година и ще се забави до 2,7% през 2025 г., показват двугодишните перспективи, публикувани в петък. За сравнение, предишните прогнози бяха съответно за 7,2% и 2,8%. По-ниските очаквания се дължат на енергията, а основната инфлация, която премахва волатилните елементи като храни и енергия, се оказва „упорито висока“.

Нагел, който е част от Управителния съвет на ЕЦБ, прогнозира още „остър ръст на заплащането и стабилен пазар на труда“ в близко бъдеще.

„Макар че виждаме задоволително забавяне на инфлацията, все още имаме дълъг път“, докато преминем опасността, каза Нагел. „Преди всичко германската икономика все още изпитва трудности с последствията от високата инфлация“.

Бундесбанк повиши очакванията си за брутния вътрешен продукт за 2023 г. до свиване от 0,3%, но понижи прогнозите си за ръста през следващите две години.

Тази мрачна перспектива бе представена след коментари от Министерството на икономиката по-рано тази седмица, в които се казва, че производството все още не е отбелязало „забележимо покачване“ след зимната рецесия.

Заводите продължават да отчитат значително по-ниско търсене в сравнение с миналата година, докато ключов показател, измерващ бизнес перспективите на страната, е започнал да се влошава. В същото време упорито високата инфлация тежи върху потребителските разходи, но силният пазар на труда остава силен, което смекчава натиска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още