IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изабел Шнабел: Инфлацията се подхранва от корпоративните печалби и заплатите

Йоаким Нагел предупреди, че охлаждането на ценовия натиск може да нанесе известни щети на икономиката на еврозоната

22:14 | 21.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на цените се подхранва от корпоративните печалби и по-високите заплати на служителите, заяви Изабел Шнабел, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Bloomberg. По думите ѝ все още е необходимо внимателно наблюдение от страна на регулатора, за да се запази низходящата траектория при инфлацията.

Разглеждайки двигателите на инфлацията, „можете да видите, че натискът върху цените на вътрешните пазари се движи както от печалбите, така и от заплатите“, изтъква Шнабел. „Сега идва решителната стъпка. Сега идва въпросът: Какво се случва сега? Фирмите ще поемат ли това увеличение на заплатите в своите маржове на печалбата или ще могат отново да го прехвърлят на потребителите?“ пита се тя.

Инвеститорите се опитват да преценят до каква степен служителите на ЕЦБ ще повишат лихвените проценти като продължение на най-агресивното затягане на паричната политика в историята на еврозоната. Трейдърите сега залагат на 4% връх на лихвата по депозитите. Това би изисквало допълнително увеличение на лихвените проценти с половин процентен пункт.

Междувременно управителят на Бундесбанк Йоаким Нагел заяви, че е „до голяма степен“ уверен, че инфлацията ще се върне към целта от 2%, тъй като способността на фирмите да увеличават маржовете си започва да отслабва.

Той обаче предупреди, че това все още не е станало напълно. Нещо повече, постигането на тази цел може да означава известни щети за икономиката на еврозоната. Блокът претърпя лека зимна рецесия, но се очаква икономиката му да нарасне през 2023 г.

„Трябва да забавим икономическата активност, за да охладим инфлацията“, категоричен е Нагел.

От своя страна Шнабел каза, че служителите на ЕЦБ трябва да останат нащрек за опасността от ново възпламеняване на инфлацията.

„Ако заплатите се повишат по-бързо, отколкото очаквахме, а растежът на производителността не се възстанови, тогава има риск това да се превърне в спирала между заплатите и цените“, предупреди още Шнабел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Просто е .Ударете и печалбите на компаниите и заплатите на хората.Ще пореват, ще поизстрадат,но това е цената и винаги това е била цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още