IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Казимир: ЕЦБ ще спре да увеличава лихвите едва когато овладее базисната инфлация

Спиралата цени-заплати е най-голямата опасност, пред която се изправя еврозоната

15:20 | 21.06.23 г.
Ивета Томова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да сложи на пауза увеличаването на лихвите на септемврийската си среща само ако е убедена, че базисната инфлация е под контрол, коментира членът на Управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир в сряда, пише Bloomberg,

Той заяви на пресконференция в Братислава, че ако базисните цени продължат да нарастват с този темп, ще има допълнително затягане на паричната политика.

„Трябва да имаме високо ниво на сигурност, основано на реални данни, показващи, че базисната инфлация е под контрол в близко бъдеще“, отговори той на въпрос за това дали е възможна пауза на лихвените увеличения през септември. „Ако базисната инфлация остане толкова упорита, мисля, че е логично мненията на тези, които искат лихвени увеличения през септември, да вземат превес над останалите.“

Европейската централна банка повиши леко прогнозите си за инфлацията миналата седмица, карайки някои от представителите ѝ да предупредят, че лихвените увеличения може да продължат и след срещата на регулатора през юли, която според анализатори ще сложи край на затягането на паричната политика в еврозоната.

Според Казимир още не е сигурно какво ще реши ЕЦБ през септември.

Той заяви, че макар че ЕЦБ очаква маржовете на печалбата да намалеят постепенно, той е един от банкерите, които се съмняват в тази оценка и смятат, че това може да е един от рисковете, „основно заради нерегулираните цени“, които не са под контрол.

Председателят на регулатора Кристин Лагард предупреди миналата седмица, че по-високите от очакваните повишения на заплатите или маржове на печалба могат да ускорят инфлацията дори над целевото ниво в средносрочен план.

„Базисната инфлация е повлияна от вторични фактори като повишението на заплатите и маржовете на печалба, а това може да доведе до устойчива спирала цени-заплати, от която се страхуваме най-силно“, каза Казимир. „Трябва да предприемем действия срещу нея независимо какви ще са последствията за икономическия растеж или безработицата“.

Гуверньорът на Словашката централна банка добави, че продажбите по програмата за закупуване на активи (APP) не са част от дневния ред на банката в момента.

„Ние продължаваме да понижаваме консолидирания баланс на Евросистемата доста успешно и това не предизвиква никаква допълнителна несигурност или затруднение за ликвидността, което е и целта", поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още