IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ сигнализира, че резултатите от тазгодишните стрес тестове няма да са толкова розови

Много банкери не са съгласни, заявявайки, че регулаторите търсят по-лош резултат, за да притиснат индустрията

15:54 | 19.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските регулатори казват на банките, преминали през ранния кръг от тазгодишните стрес тестове, че финалните резултати няма да са толкова розови, съобщава Bloomberg.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е сигнализирала на кредиторите, печелещи от увеличаването на основните лихви, да се готвят за корекции, за да се постигнат по-надеждни резултати, казват източници, пожелали анонимност. Много банкери не са съгласни, заявявайки, че регулаторите търсят по-лош резултат, за да притиснат индустрията, казват някои от източниците.

Оценката е ключов изпит за кредиторите, защото дава представа за това доколко са подготвени за сътресения и изпълняват капиталовите изисквания. Чиста оценка на здравето засилва аргументите за разпределяне на милиарди евро изплащания на акционерите, въпреки че икономическата несигурност нараства.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар, както и говорителят на Европейския банков орган (ЕБО), координиращ стрес тестовете, които трябва да приключат до края на юли.

Индексът Euro Stoxx Banks отчете спад след новината, но към 15:30 ч. българско време е с около 0,7% нагоре. От началото на годината той бележи ръст от около 10%.

Тазгодишните тестове използват най-трудния икономически сценарий до момента, но резултатите на банките са подкрепени от увеличението на печалбите миналата година заради нарастващите лихви и ниските провизии за лоши кредити. Това накара някои представители на европейските органи да предполагат, че тестовете не показват достатъчно влошаване спрямо тази начална позиция.

Банките се тестват при неблагоприятен сценарий и по-благоприятен базов сценарий за трите години до 2025 г.

Банките твърдят, че по-добрите резултати от тестовете отразяват осезаеми стъпки, които са предприели, за да направят бизнеса си по-устойчив, и те трябва да получат похвала от тези усилия. Регулаторите се притесняват от ситуация, при която снизходителен тест позволява на банките да намалят прекомерно капиталовите си буфери с изплащания на акционерите, само за да стане средата по-предизвикателна впоследствие.

Властите не могат да си позволят да бъдат самодоволни, каза испанският министър на икономиката Надя Калвино, чиято държава поема ротационното председателство на Европейския съвет в края на месеца.

„Положението на финансовия сектор, разбира се, е стабилно“, каза Калвино пред репортери в понеделник, попитана за стрес тестовете. „Трябва да следим с голямо внимание обаче и да бъдем бдителни, защото с нарастващите лихвени проценти и намаляващата ликвидност е ясно, че най-слабите елементи, които може да съществуват в сектора, могат да бъдат засегнати“, коментира тя.

Регулаторите вероятно ще принудят банките, чиито прогнози се отклоняват значително от техните собствени, да вземат предвид изчисленията им, ако кредиторите не могат да оправдаят разликата, казват източниците. Тази фаза, известна като осигуряване на качеството, вероятно ще бъде по-тежка спрямо предишните тестове, допълват те.

В частни разговори регулаторите казват, че процесът на тестване на банките е свързан с представянето на по-реалистични резултати и отбелязват, че методологията и централните сценарии остават без промяна. Банкерите и търговските асоциации обаче са на друго място, заявявайки, че остават с впечатлението, че ЕБО и ЕЦБ просто искат по-лоши резултати.

Стрес тестовете са били важен елемент в среща между банкови лобисти и ръководители и представители на ЕЦБ по-рано този месец, казват източниците.

Страхът от положителните резултати е друг сигнал за трудния момент, в който се намират банките и надзорните органи. По-високите лихвени проценти са благодат за банковата индустрия като цяло, но бързата скорост на повишаване на лихвите хвана някои по-малки кредитори в САЩ неподготвени с катастрофални последици за тези фирми. Европейските банки искат да възнаградят своите акционери след години на ниска възвръщаемост, докато регулаторите са предпазливи да оставят кредиторите да бъдат твърде уверени.

Андреа Енрия, който ръководи банков надзор на ЕЦБ, каза във вторник, че регулаторът се фокусира върху това как кредиторите очакват да се развият техните капиталови нива, когато разглежда индивидуалните планове за разпределяне на пари на акционерите.

„Искаме стабилна капиталова посока, проектирана от банката“, каза той на събитие, организирано от Goldman Sachs Group Inc. в Париж, без да назовава конкретни кредитори. „Ако банката успее да ни убеди, че дори при прилично консервативен неблагоприятен сценарий, те биха могли да спазват всички надзорни критерии, тогава няма да има ограничения от наша страна по отношение на тяхното разпределение“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още