IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачното настроение на германския бизнес загатва по-продължителна рецесия

Измерителят на бизнес климата на института Ifo се е понижил до 88,5 пункта през юни

16:40 | 26.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ентусиазмът на германския бизнес остава слаб за втори пореден месец през юни, показва проучване в понеделник, което установява, че на най-голямата икономика в Европа ѝ предстои трудна битка с рецесията, съобщава Ройтерс.

Институтът Ifo съобщи, че неговият индекс на бизнес климата се е понижил до 88,5 пункта през юни от 91,5 пункта през май. Анализатори, участвали в проучване на Ройтерс, прогнозираха по-малък спад до 90,7 пункта през юни.

„Настроенията в германската икономика помръкнаха значително“, призна президентът на Ifo Клеменс Фуест.

Очакванията са много по-песимистични, когато съответният индекс спада до 83,6 пункта от 88,3 пункта през май. Компаниите също оценяват текущото си състояние по-слабо, което води до ново понижение до 93,7 пункта от 94,8 пункта.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Икономиката е изправена пред евентуална по-продължителна рецесия, тъй като вътрешното търсене и очакванията на износителите са отслабнали, заяви Клаус Волрабе, ръководител на проучванията на Ifo, в интервю за Ройтерс в понеделник.

„Вероятността брутният вътрешен продукт да се свие и през второто тримесечие също нараства“, допълни той.

По-слабото от очакваното възстановяване на икономиката на Китай след края на ограничителните мерки заради пандемията, надвисналата рецесия над САЩ и продължаващото затягане на паричната политика изглежда оказват влияние върху настроенията на германските компании, твърди Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING.

„Това, което е ясно, е, че оптимизмът в началото на годината изглежда е отстъпил мястото си на реализма“, допълни той.

Спадът в индекса на Ifo е в съответствие с понижението на индекса на мениджърите по поръчките (PMI), отчетено в петък. Налице е комбинация от по-бавно нарастваща бизнес активност в сектора на услугите и задълбочаващ се спад в производството, показва докладът на института.

„Пониженията в двата измерителя (Ifo и PMI) загатват, че е възможно брутният вътрешен продукт да се е свил през второто тримесечие – това ще е трети пореден тримесечен период на понижение“, коментира Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics. Компанията за икономически проучвания очаква икономиката да остане в рецесия през 2023 г.

„Чувстваме, че прогнозата ни за допълнително свиване на германската икономика през втората половина на годината се потвърждава“, заяви главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още