IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не само германският футбол куца – икономическите институти понижават прогнозите си 

Мюнхенският институт IFO и свързаният със синдикатите IMK са по-песимистични за най-голямата европейска икономика 

11:09 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пред германската икономика светят предупредителни сигнали. Снимка: DPA
Пред германската икономика светят предупредителни сигнали. Снимка: DPA

С оглед на загубата на покупателна способност на потребителите поради високата инфлация поредните икономически институти възприемат по-песимистично мнение за германската икономика. Мюнхенският институт IFO очаква в лятната си прогноза, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще спадне с 0,4% през тази година, което е повече от прогнозираните през пролетта минус 0,1%. Същевременно прогнозата за растежа през следващата година беше намалена от 1,7 на 1,5%. 

„В момента не само в германския футбол нещата куцат", заяви ръководителят на икономическите изследвания на IFO Тимо Волмерсхойзер в Берлин, имайки предвид и поредицата от поражения за националния отбор, воден от треньора Ханси Флик. „Има и доста проблеми, що се отнася до германската икономика“, признава той, цитиран от DPA. 

Свързаният със синдикатите Институт за макроикономическа политика (IMK) е още по-песимистично настроен по отношение на ситуацията и перспективите. Очаква се икономическото производство да се свие с 0,5% през тази година и да нарасне само с 1,2% през 2024 г. 

„Германската икономика съвсем бавно си проправя път от рецесията", казва ръководителят на отдела за икономически изследвания на IFO Волмерсхойзер. За разлика от най-важните си търговски партньори най-голямата европейска икономика изпадна в рецесия през зимното полугодие, през което брутният вътрешен продукт се свиваше две поредни тримесечия. „Явно се движим към последното място в класацията в лигата“, прави още един паралел с футбола икономистът.

Покупателната способност трябва да се повиши

Експертите от IFO и IMK очакват потребителските цени да се понижат. Нивото на инфлация бавно ще спада: от 6,9% през 2022 г. до 5,8% през тази година и след това до 2,1% през 2024 г., очакват например мюнхенските изследователи. „През втората половина на годината заплатите би трябвало да се увеличат повече от цените", каза Волмерсхойзер. Това би подкрепило икономиката. Въпреки това, поради все още високата в момента инфлация, която означава значителни загуби на покупателна способност за много потребители, частното потребление вероятно ще намалее с 1,7% през тази година. „То няма да се повиши отново до 2024 г., когато ще има ръст от 2,2%", каза Волмерсхойзер.

Поради силната инфлация Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основния си лихвен процент осем пъти подред, като понастоящем той е 4,00%. С оглед на паричната политика на ЕЦБ директорът на IMK Себастиан Дулиен се обяви за сдържаност при по-нататъшното повишаване на лихвените проценти.

 „Тъй като инфлацията предвидимо се развива в посока към целта на ЕЦБ от два процента, но същевременно силните повишения на лихвените проценти от последните месеци разгръщат пълния си ефект едва с известно закъснение, сега ЕЦБ трябва да направи пауза със стъпките си по отношение на лихвените проценти за момента и да изчака по-нататъшното развитие на ситуацията", заяви Дулиен.

Според прогнозата на IFO пазарът на труда е стабилен. Броят на безработните ще нарасне през тази година с около 130 000 души до 2,55 млн. души, но след това отново ще намалее до 2,45 млн. души през 2024 г. В същото време броят на заетите лица се очаква да нарасне силно и да достигне рекордно ниво от 46,07 млн. души през следващата година. Очаква се новият държавен дълг да намалее. Докато през миналата година той възлизаше на 106 млрд. евро, през 2023 г. се очаква да бъде 69 млрд. евро, а през 2024 г. - 27 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още