IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Intel договориха субсидията: 9,9 млрд. евро

В замяна американският концерн ще инвестира значително повече средства – над 30 млрд. евро 

16:07 | 19.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/MAURITZ ANTIN
Снимка: EPA/MAURITZ ANTIN

Американската компания за чипове Intel и германското правителство постигнаха окончателно споразумение в понеделник по време на преговорите във Федералното канцлерство за увеличаване на държавното финансиране за планирания завод за чипове в Магдебург. Компанията ще получи 9,9 млрд. евро вместо предварително обещаните 6,8 млрд. евро. Двама представители на правителството потвърдиха информацията пред Handelsblatt.

В замяна Intel се съгласява да инвестира значително повече в Магдебург. Вместо първоначално планираните 17 млрд. евро, сега сумата на инвестицията ще бъде над 30 млрд. евро, заяви един от представителите на правителството. В крайна сметка това означава, че относителният дял на финансирането е намалял: първоначално правителството щеше да допринесе с 40% от обема на инвестицията. Сега този дял ще бъде по-малко от 33 на сто.

Intel също така обещава да използва възможно най-модерната технология за чипове. Това ще включва следващото поколение т.нар. системи EUV на нидерландския производител ASML. Съответните машини ще струват по няколкостотин милиона евро и трябва да бъдат на разположение от средата на десетилетието. EUV е съкращение от "екстремна ултравиолетова светлина", която се използва за експониране на полупроводници. Те се използват за най-новите смартфони и компютри.

Миналия четвъртък Handelsblatt вече съобщи за основните характеристики на споразумението. Според правителствени източници обаче то отново представлява декларация за намерения. Преди да бъде издадено окончателното решение за субсидиите, ЕК трябва да даде зелена светлина. „Теоретично размерът на субсидията може да бъде оттеглен", заяви представител на правителството. Вече са проведени първоначални неофициални разговори с ЕК, но те все още са „много неясни".

Специално министърът на икономиката Роберт Хабек и неговите служители напоследък са работили интензивно, за да направят възможни по-високите субсидии и да убедят Intel да се установи в Саксония-Анхалт, твърдят правителствени кръгове. Според тях местоположението на Intel в Магдебург е от голямо значение за трансформацията и технологичния суверенитет.

От друга страна, министърът на финансите Кристиан Линднер е натиснал спирачките и през последните месеци неколкократно е подчертал, че ще отхвърли по-високите субсидии за Intel. А през миналия уикенд той заяви в интервю: „В бюджета няма повече пари".

Решението на спора е, че допълнителните средства за Intel няма да бъдат финансирани от федералния бюджет. Вместо това ще се използва специален фонд от сферата на отговорност на министъра на икономиката Хабек. Според съобщенията това е Фондът за климата и трансформацията. 

Това няма да доведе до допълнително натоварване на бюджетното планиране, за което така или иначе от доста време спорят коалиционните партньори. Според правителствени източници Министерството на икономиката напоследък се е опитало да намали разликата в разходите за Intel по други начини. Водени са и разговори с доставчиците на енергия. По-евтината електроенергия би могла да направи евентуалния завод в Магдебург по-привлекателно за Intel.

Intel вече е отложила началото на строителството в Саксония-Анхалт от първата половина на 2023 г. на 2024 г. Понастоящем компанията очаква производството да започне през 2027 или 2028 г.

Компанията вече е наела първите служители и е придобила имота в Магдебург. В момента там работят археолози, които проучват гробове и останки от къщи от неолитния период. Провинция Саксония-Анхалт вече е обещала своята подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... мда ... не е много пазарно от една гледна точка ... от друга обаче създава огромен брой , поне около 10хил добре и много добре платени работни места ... осигурява на един куп местни поддоставчици на съоръжението сигурни поръчки за десетилетия напред , вдига неимоверно нивото на образователната система в сектора , едно работно място в такова съоръжение генерира още около 7 работни места в икономиката на държавата ... изчислен разход е това ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
лоша и непазарна практика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още