IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще изгради завод за 25 млрд. долара в Израел

Компанията развива дейност в страната от 1974 година насам

16:30 | 18.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Intel има принципно съгласие да изгради завод за 25 млрд. долара в Израел, съобщава Bloomberg. Това се определя от премиера на страната Бенямин Нетаняху като най-мащабната чуждестранна инвестиция в страната досега.

Първоначалният договор за намерения беше обявен от Министерството на финансите на Израел. От компанията потвърдиха желанието си да разшири производствения си капацитет в страната, но без да дават повече подробности около детайлите.

С новия си завод Intel ще добави хиляди работни места в Израел, отбелязват още властите в страната. За компанията в Израел в момента работят 12 хил. души.

От финансовото министерство разказват още, че новият завод се планира да бъде изграден на юг от Тел Авив и ще започне работа през 2027 година. По силата на споразумението си с израелските власти Intel ще плаща данък върху печалбата в размер на 7,5 на сто, спрямо сегашната ставка от 5%, но може да получи и 12,8% от инвестицията си под формата на грант от правителството.

Intel присъства в Израел от 1974 година. От компанията съобщават в изявление, че разширяване на производството в страната ще отговори на увеличеното търсене и подкрепя стратегията за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още