IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel избра Полша за трети дом на европейското производство 

Американският концерн ще инвестира 4,6 млрд. долара в завод в източноевропейската страна 

16:12 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO
Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Intel възнамерява да произвежда спешно необходими компютърни чипове в трета страна от ЕС: В петък американската корпорация обяви, че ще инвестира 4,6 млрд. долара в завод в Полша. Във фабриката край Вроцлав ще се обработват и тестват полупроводници от компанията, както и от други клиенти.

Полша е идеална дестинация за сътрудничество с обектите на Intel в Германия и Ирландия, заяви главният изпълнителен директор Пат Гелсингер. Мениджърът допълни, че източноевропейската страна е „и много рентабилна в сравнение с други производствени локации по света".

Вторият по големина производител на полупроводници в света вече разполага с няколко големи завода в Ирландия, а Гелсингер иска да построи и два нови завода в Магдебург през следващите години. В момента Intel преговаря с федералното правителство за увеличаване на субсидиите.

Според информация на Handelsblatt от правителствени кръгове се очаква компанията да получи 9,9 млрд. евро вместо обещаните досега 6,8 млрд. евро. Очаква се окончателните преговори между представители на компанията и германското правителство да се проведат през уикенда. След това се очаква лидерът на Intel Гелсингер да подпише съответното споразумение в канцлерството в понеделник, твърдят неназовани представители на правителството.

В Ирландия, а в бъдеще и в Саксония-Анхалт, чиповете ще се произвеждат върху 300-милиметрови силициеви пластини – т. нар. front-end. След това компонентите от тези места трябва да бъдат опаковани, свързани с други елементи и тествани, т.нар. back-end. Като една от малкото компании в областта на полупроводниците, Intel ще може да покрие цялата верига на стойността в Европа със своя обект в Полша.

Инвестицията е забележителна, тъй като през последните месеци производителите на чипове в Европа обявиха почти изцяло инвестиции във front-end, т.е. ядрото на полупроводниковото производство. Експертите обаче смятат, че Backend е също толкова важна за намаляване на зависимостта от производството в Азия. „Важно е да се следи и за областите нагоре и надолу по веригата", казва Ондрей Буркаки, експерт по чипове в консултантската фирма McKinsey.

Опаковането и тестването на чиповете е много трудоемко, поради което досега то се извършваше предимно в Азия. Но това може да се промени сега, смята Буркаки: „Процесът става все по-технологичен. Това е възможност за Европа да се позиционира и в тази област“. 

Целта на ЕС е да удвои дела на Европа в световното производство на чипове до 20% до 2030 г. За привличане на корпорациите са предвидени субсидии в размер на над 40 млрд. евро. Чиповете са технология от решаващо значение за 21-ви век, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки в петък. Ето защо било радващо, че Полша вече играе по-важна роля в световната верига за доставки на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още