IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация пада до 6,1% през май

Голяма част от стоките поевтиняват спрямо цените им от април и март

15:49 | 13.06.23 г.
Ивета Томева
Германската инфлация пада до 6,1% през май

По-евтиният бензин и новият германски евтин билет за обществения транспорт доведоха до това, че инфлацията през май достигна най-ниското си ниво от повече от година. Потребителските цени са били средно с 6,1% по-високи от тези през същия месец на миналата година, потвърди Федералната статистическа служба по-ранната си оценка във вторник. Това е най-ниското ниво от март 2022 г. насам.

През април инфлацията все още бе 7,2%. „По този начин темпът на инфлация отслабна още повече, но все още остава на високо ниво", заяви председателят на Федералната статистическа служба Рут Бранд. От април до май цените дори се понижиха, но само с 0,1%, показват данни на федералната статистическа служба Destatis.

„Тазгодишното повишение на цените на енергията е много по-малко в сравнение с май миналата година, а цените на храните остават основната движеща сила за инфлацията“, добавя той.

Цените на енергията са се повишили с 2,6% през май на годишна база. Въпреки това те са значително по-ниски от общата инфлация и от нивото си през април (6,8%). Повишението остава под средното си равнище от март тази година, защото миналогодишният ръст при цените на енергията бе в резултат на руската атака срещу Украйна. Движението на цените на енергията се определя от много фактори, като пониженията на цените при преходни етапи на икономическия процес. Мерките от третия пакет с облекчения на Федералното правителство, които имаха за цел да спрат повишенията при цените на електроенергията, природния газ и отоплението, също допринасят за забавянето. Продължават да поскъпват природният газ, дървените пелети и други твърди горива. Цената на електроенергията и парното също е над средната за май миналата година. Поевтиняват мазутът и моторните горива.

Храните са поскъпнали с 14,9% през май в сравнение с данните за същия месец на миналата година, но се забелязва забавяне в повишенията на цените спрямо април 2023 г. - тогава са били със 17,2% по-високи. Данните показват поскъпване на годишна база при млечните продукти, хляба и зърнените храни, рибата и морските дарове. По-скъпи за потребителите остават и други хранителни стоки като захарта, меда и зеленчуците. Понижение на цените има само в групата на животинските и растителни масла и мазнини, главно заради по-евтиното масло.

Показателят за базисна инфлация, който премахва променливите елементи като енергия и храни, се е повишил до 5,4% през май тази година, но се забавя спрямо април и март, когато е 5,8%. Той е значително по-нисък в сравнение с общата инфлация от 6,5%, което доказва силното влияние на цените на храните. В същото време ясно се вижда, че инфлацията остава висока и в други продуктови групи.

Цените на капиталовите стоките са се повишили със 7,7% през май тази година със значително повишение при недълготрайните потребителски стоки (+9,1%), главно заради поскъпването на храните. Цените на дълготрайните потребителски стоки са с 5,3% над нивото си от май миналата година.

Цените в сектора на услугите са се повишили с 4,5% през май. Въпреки това се забелязва забавяне на инфлацията тук, предизвикано от няколко фактора. На първо място са цените на наемите, които изключват разходите за отопление, а също и мярката за германския билет за 49 евро (валиден за целия обществения транспорт), която имаше низходящ ефект върху движението на цените. Повишения на цените от 0,6% се наблюдават при обществения транспорт в сравнение с данните от миналата година, но услугата поевтинява значително в сравнение с април тази година, когато цените са се повишили с 6,1%. Спад от 22,9% отбелязват цените на комбинираните билети за влак и автобус и други превозни средства от обществения транспорт.

На този фон някои услуги продължават да поскъпват значително, например поддръжката и ремонтът на жилища, както и организираните екскурзии.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се стреми към инфлация от 2,0% за еврозоната. Поради упорито високата инфлация тя вероятно ще повиши отново основния си лихвен процент този четвъртък - от 3,75 на 4,00%.

„Тъй като инфлацията предвидимо се развива в посока към целта на Европейската централна банка от 2,0%, но същевременно силните увеличения на лихвените проценти от последните месеци разгръщат пълния си ефект едва със закъснение, ЕЦБ сега трябва да направи пауза със стъпките си по отношение на лихвените проценти и да изчака по-нататъшното развитие на ситуацията", казва директорът на близкия до синдикатите институт за макроикономика и икономически изследвания (IMK) Себастиан Дулиен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още