IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Икономиката на Германия вероятно се разширява през първото тримесечие

Инфлацията вероятно ще продължи да се забавя, отразявайки спада в разходите за енергия в сравнение с миналата година, посочва централната банка на Германия

14:52 | 24.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-силното от очакваното възстановяване на производството в началото на годината вероятно е помогнало на Германия да избегне рецесията, посочва Бундесбанк, централната банка на най-голямата икономика в Европа, цитирана от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отбелязва лек ръст през първото тримесечие, изтъква регулаторът в своя месечен доклад, публикуван в понеделник.

Въпреки че упорито нажежената инфлация натежава върху разходите и потребителските услуги, търсенето в индустрията се е повишило, тъй като цените на енергията спаднаха и проблемите при предлагането отшумяха.

Оценката на Бундесбанк предхожда официалните данни, които ще бъдат оповестени в края на седмицата. Икономистите прогнозират увеличение на германския БВП с 0,2% след свиване от 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г., което повдигна въпроси за стабилността на икономиката.

В петък (28 април) ще бъдат публикувани и първите оценки за еврозоната и нейните най-големи икономики.

В Германия строителството се увеличава бързо през първото тримесечие, въпреки че по-високите разходи и лихвените проценти намалиха търсенето, изтъква Бундесбанк, посочвайки мекото време през януари и февруари.

Икономиката на еврозоната вероятно се връща към растеж в началото на годината. Източник: Bloomberg Икономиката на еврозоната вероятно се връща към растеж в началото на годината. Източник: Bloomberg

Краткосрочните перспективи също остават обещаващи. Бизнес доверието се повишава леко през април, тъй като очакванията се подобряват. Оптимизмът около производствените перспективи „расте забележимо“, изтъква от своя страна базираният в Мюнхен институт Ifo.

Инфлацията вероятно ще продължи да се забавя, отразявайки спада в разходите за енергия в сравнение с миналата година, посочва Бундесбанк. Извънредно високите увеличения на цените на храните и на други стоки, както и услугите също трябва да се охладят, въпреки че обръщането на тенденцията все още не е започнало - и основният ценови натиск вероятно ще остане висок, добавя регулатора.

Паралелно с това Бундесбанк публикува последното си проучване за финансите и състоянието на домакинствата, обхващащо период до края на 2021 г. Проучването показа широкообхватен ръст, но също така и увеличаващо се неравенство в сравнение с европейските стандарти.

Средното финансово състояние на едно домакинство в Германия достига 106 600 евро, което е с над 50% повече от последното проучване, направено през 2017 г. Средната стойност е 316 500 евро, което показва 36% увеличение. И макар най-заможните домакинства да се възползват най-много в абсолютно изражение, най-бедните отбелязват някои от най-големите ръстове, които отчасти отразяват спестяванията по време на пандемията от коронавирус.

Проучването на Бундесбанк се провежда на всеки три до четири години. Този анализ е четвъртият от 2010 г. насам. Анкетата за следващия период ще започне през май, като резултатите трябва да бъдат публикувани в началото на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още