IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският централен банкер: ЕЦБ е в крайната фаза на лихвеното увеличение 

Йоахим Нагел е убеден, че паричната политика вече оказва влияние върху инфлацията

12:48 | 10.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Йоахим Нагел. Снимка: DPA
Йоахим Нагел. Снимка: DPA

Инфлацията в Германия се забави през април до сравнително високо равнище. Потребителските цени са се повишили със 7,2% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в сряда. Годишният темп на инфлация вече се бе забавил през март.

Въпреки това инфлацията остава значително над целевата стойност на ЕЦБ от 2,0%. „Все още не сме приключили с повишаването на лихвените проценти, все още има какво да се направи", заяви ръководителят на Бундесбанк Йоахим Нагел, цитиран от DPA. Според него паричната политика трябва да остане постоянна, защото инфлацията често се оказва „обемисто явление“. 

„Всъщност може би навлизаме в крайната фаза, в смисъл че достигаме до област на паричната политика, която може да се опише като рестриктивна", обяснява Нагел в интервю за Deutschlandfunk. С това той обозначава ниво на лихвените проценти, което забавя икономиката.

Нагел е убеден, че паричната политика вече оказва влияние върху инфлацията. Първите признаци за това могат да се видят в кредитирането, икономическата активност и забавянето на общата инфлация, пояснява той. 

Федералната статистическа служба потвърди първоначалната оценка с окончателните данни за април. „Храната остава най-силно движещата сила на цените сред стоките и услугите в потребителската кошница през април", обясни председателят на агенцията Рут Бранд.

Според данните храните са поскъпнали със 17,2% през април в сравнение със същия месец на миналата година. Това е първият случай през тази година, в който тенденцията на нарастване на цените в този сектор отслабва: през януари цените на храните са били с 20,2% над нивото от същия месец на миналата година, през февруари - с 21,8%, а през март - с 22,3%.

За сметка на това през април нарастването на цените на енергията отново се ускори. Цените на енергоносителите са се повишили с 6,8% на годишна база. От март до април потребителските цени са се увеличили общо с 0,4%. И тук органът от Висбаден потвърди първоначалната си оценка.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е в разгара на борбата с продължаващия ценови ръст. Инфлацията остава значително над целевата стойност на централната банка от 2,0%. Нагел можел да си представи по-голямо увеличение на лихвения процент при последното повишение на ЕЦБ - с 0,5 вместо с договорените 0,25 процентни пункта. Заедно с договореното намаляване на баланса обаче „комбинацията от тези две мерки е правилна", добавя той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
*** (нама да пиша пак) *** ви е ясно какво е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007 заради горещините тараторец и после на бидето https://***.bg/v-snimki/opasna-zhega-mokriat-ulicite-na-sofiia-zaradi-goreshtinite-snimki-24400
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубля ... брей ... не те пуска редкото , внимавай какво ядеш , не всичко на промоция е за хора , понякога има и храна за *** ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
вероятно ще остане малко по-височка инфлация известен период , годинка или две ... това не е проблем ... ще има спекула ... :))) ... кавръков ще е щастлив , дори може да го вземат на работа в някоя агенции за недвижими имоти , като финансов експерт-консултант-ясновидец ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Социалистическия комунизъм мина.Те капиталистическия по нанадолнището https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCSSTUS1&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Тъгъдък тъгъдък инфляция https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Emergency_oil_stocks_statistics#Emergency_oil_stocks_statistics
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още