IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на ЕЦБ: Би било разумно да повишим лихвите през юли

Филип Лейн предложи пазарът да „си зададе въпроси“ относно своите предположения за „времето или скоростта на промяна в рестриктивната политика“

15:05 | 28.06.23 г. 4
Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще трябва да увеличи отново разходите по заемите следващия месец, въпреки че е твърде рано да се каже дали ще са необходими още лихвени повишения след това, заяви главният икономист на регулатора Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

„Ние сме достатъчно близо до заседанието през юли, за да е разумно да кажем, че ако не настъпи съществена промяна в перспективите, още едно повишение за юли изглежда удачно“, споделя Лейн пред CNBC. „Дори не мисля много за септември – има толкова много данни, които очакваме между настоящия месец и септември“, добавя той.

ЕЦБ е към края на историческия си цикъл на повишаване на лихвените проценти, като икономистите очакват нова възходяща корекция с четвърт процентен пункт на следващото заседание на регулатора, а някои негови служители сигнализираха, че може да е необходимо допълнително затягане на политиката след лятната ваканция, за да се охлади достатъчно инфлацията.

Лейн също предложи пазарът да „си зададе въпроси“ относно своите предположения за „времето или скоростта на промяна в рестриктивната политика“.

„Ще имаме продължителен период, в който лихвите ще останат рестриктивни, за да сме сигурни, че няма да имаме нов шок, който да ни отдалечи от 2-та процента“, посочва той, добавяйки: „Продължителността на рестриктивността е много важна“.

По думите му когато се погледне целият хоризонт на паричната политика през следващите години, „не мисля, че е уместно бързите намаления на лихвите да бъдат включени в очакванията“.

Ден по-рано управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че регулаторът ще продължи да повишава лихвените проценти и през юли, за да се бори с инфлацията в еврозоната.

„Работата ни не приключена. Ако не видим значителна промяна на перспективите, ще продължим да повишаваме лихвите и през юли. В близко бъдеще е малко вероятно централната банка да може да каже със сигурност, че лихвите са достигнали своя връх“, заяви тя.

Лагард определи като „много вероятна“ перспективата за повишаване на лихвите и през юли, когато е следващото заседание на банката. Тя предупреди да не се очаква „твърде бързо обръщане на паричната политика“, преди да се e стигнало до „по-устойчив инфлационен процес“ в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 10 месеца
Няма да са и 280лв, а ще са доста повече. Нека го кажем така - поне 30% по-висока вноска спрямо сегашните. Нека всеки сам да си смята ако е теглил или ако планира да тегли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 10 месеца
До: ИмпeраторътХа ха абе какви 80 лева бре човек ,80 те лева бяха планирани до едно положение сега ще са 280 лева ,защото нарастването ще е още по голямо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 14
Импeраторът
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 що Ко ще стане? някой където дава ли 30 лв за цигари на ден ще го събори че високата му по кредита ще порасне с 80 лв :? Или апартаментите по 2 к евро на квадрат ще станат 1 к ? Чакай си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Точно така ,просто не спирайте да ги вдигате да видим докога България ще остане острова на стабилност с ниските си лихви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още