IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски компании минимизират последиците от Brexit с инвестиции в Европа

61% от износа на стоки от Манчестър е отишъл към ЕС през 2019 г.

13:55 | 05.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Отегчена от митническите забавяния и увеличената бюрокрация след като Великобритания излезе от ЕС, малката промишлена компания Farrat в покрайнините на Манчестър, компенсира като увеличава инвестициите… в Германия, пише Ройтерс.

Производителят на антивибрационни части за сгради и машини расте бързо, като почти е удвоил служителите си в английския град през последните пет години, но твърди, че Brexit се оказва препятствие.

„Сега насочваме много инвестиции към установяването на производствени заводи в Германия, за да елиминираме затрудненията пред търговията. Brexit ограничава значително растежа ни“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Оливър Фаръл.

Тя далеч не е единствената, става ясно от десетина интервюта на Ройтерс с ръководители на компании, представители на бизнес групи и политици в Англия през 2023 г.

Икономическите данни очертават сходна картина. Германски данни показват, че британски компании са стартирали 170 проекта за преки чуждестранни инвестиции в най-голямата икономика в Европа миналата година в рамките на усилията на компаниите да се установят на единния пазар в блока.

Това е много повече от 50-те запитвания, а не ангажименти за проекти, от британски компании, регистрирани от Германската агенция за търговия и инвестиции през 2015 г., годината преди референдума за Brexit.

Правителството на съседна Нидерландия съобщи, че над 300 „Brexit компании“ – британски компании, които се опитват да заобиколят затрудненията пред търговията, са преместили дейността си там от 2016 т. насам.

В същото време инвестициите на бизнеса във Великобритания в началото на 2023 г. са с около 1% над нивото през юни 2016 г., когато бе проведен референдумът. Някои икономисти отдават резултата на несигурността за търговските отношения с ЕС.

През същия период бизнес инвестициите са нараснали с 25% във Франция, с 21% в САЩ и със 7% в Германия, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Икономисти, подкрепящи Brexit, казват, че тази данни не вземат предвид факта, че британските корпоративни инвестиции процъфтяваха в годините преди средата на 2016 г. и забавянето им било неизбежно. Допитвания сред бизнеса обаче сочат Brexit като фактор зад слабите инвестиции през последните години.

Изгубени възможности

Разказите за изгубени възможности заради Brexit са обичайни сред бизнес лидерите във и около Манчестър и Северозападна Англия, казва кметът на града Анди Бърнам.

„Почти никой няма нещо положително за казване. В повечето случаи говорят за добавеното усложнение, което са нямали преди това“, казва Бърнам, който е член на опозиционната Лейбъристка партия и искал Великобритания да остане в ЕС.

Но според Бърнам пазарът на ЕС е останал изключително важен за Манчестър, третия по големина град във Великобритания след Лондон и Бирмингам.

Около 61% от износа на стоки от Широк Манчестър е отишъл към ЕС през 2019 г. спрямо 42% от износа от Лондон и Югоизточна Англия, сочат официални данни.

Според Бърнам Манчестър има успех в привличането на международна търговия и инвестиции, но подобно на Farrat сред местните компании съществувало усещане, че по-улеснените търговски връзки са щели да направят представянето му още по-добро.

Докато някои компании в Манчестър инвестират в производствени инсталации и офиси в ЕС, за да избегнат нарушаване на търговията, други казват, че нямат друг избор, освен да споделят нов бизнес с компании в по-добра позиция да работят в блока.

Рекламната и маркетингова агенция Creative Concern има над 20 служители и за последните 20 години е създала силен европейски бизнес, възползвайки се от статута на английския език като най-широко разпространен на Стария континент.

Основателят и директор Стив Конър казва, че в годините веднага след гласуването за Brexit бизнесът се развивал както обикновено до влизането в сила на новите условия за търговия с ЕС през януари 2021 г.

Сега Creative Concern вече не може да кандидатства пряко по проекти на Европейската комисия, въпреки че някои конкуренти от други страни извън ЕС могат, и трябва да споделя проекти, които използвала, за да кандидатства самостоятелно, с базирани в съюза фирми.

„Тъй като нашето правителство, с безпределната му мъдрост, избра твърд Brexit, се озоваваме в по-неизгодно положение от други страни извън ЕС и това слага сол в раната“, казва Конър.

Британското правителство твърди, че отношенията с ЕС напредват, посочвайки меморандум за разбирателство за търговия с финансови услуги, подписан миналия месец и определен от финансовия министър Джеръми Хънт като „повратна точка“ в диалога с блока.

Хората са притеснени

Според икономисти и бизнес групи към проблема с търканията в областта на търговията с ЕС се добавя и липсата на дългосрочна фискална стратегия във Великобритания, като многократните временни данъчни облекчения не се вписват добре в средно седемгодишния инвестиционен цикъл за промишлените компании, съобщава профсъюзът Make UK.

Освен това британските компании чакат да разберат как или дори дали Лондон смята да се конкурира с огромните субсидии за зелена енергия и технологии, обявени от САЩ и ЕС.

Британското правителство твърди, че има амбициозна цел да достигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г. и смята, че свободните пазари, а не субсидиите, са най-добрият начин за постигането ѝ.

Във Farrat последиците от Brexit са скрити и надхвърлят решения за инвестиции, казва Фаръл, давайки за пример безпокойството, с което потенциални чуждестранни клиенти гледат към британски компании, изтощени от годините на политически сътресения.

„Хората са притеснени. Отиваме при клиенти, които казват: страхотно, това е добро техническо предложение, но, хм, ще трябва да работим с британци по него“, отбелязва Фаръл.

Това безпокойство вече е навредило на 3P Innovation, друг бързо развиващ се промишлен производител, базиран на 137 км южно от Манчестър в град Уорик.

Компанията произвежда автоматично оборудване, използвано в здравеопазването и хранителната индустрия – машините често са свързани с изолатори за стерилно производство, изградени от специализирани компании. Основателят Дейв Сийуорд казва, че 3P изпуснала договор в ЕС, защото клиентът преценил, че е твърде рисковано да изпрати изолатора във Великобритания за свързване с машините на 3P преди връщането му в ЕС заради възможността за проверки и забавяне на митниците.

„Това беше договор, който загубихме само защото вече не сме в ЕС“, казва Сийуорд, без да разкрива идентичността на въпросния клиент.

По-малко неприятности

Според Сийуорд лесният достъп до програмата за сертифициране CE на ЕС е от ключово значение за оцеляването на 3P Innovations, тъй като клиентите в съюза имат изисквания в областта на сигурността, здравето и околната среда, американските и японските клиенти също искат оборудване, което има сертификат CE.

Той споделя, че компанията преминала през напрегнати месеци, докато търсела начини за достъп до CE програмата извън ЕС. В крайна сметка тя отворила представителство в Нидерландия.

До момента няма много признаци и че компаниите връщат производство във Великобритания след Brexit, въпреки че някои обмислят да го направят, сочи изследване на института „Великобритания в променяща се Европа“, в което били включени по-малки промишлени производители от Западен Мидландс.

Но подобно на Farrat и 3P Innovation институтът също установил, че някои компании са открили или разширили дейността си в ЕС.

„Клиентите от ЕС… искат по-малко неприятности. Те не смятат Великобритания за надежден доставчик“, казва Субрах Кришнан Харихара, ръководител на отдела за анализи на Търговската камара на Широк Манчестър.

„Дългосрочните последици вероятно ще бъдат свързани с това, че по-малко компании ще искат да се възползват от възможностите за международна търговия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още