IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit е „икономическа катастрофа“ за търговията между Великобритания и Германия

Наблюдава се значителен спад в преките германски инвестиции и намаляване на значението на Обединеното кралство като търговски партньор

09:07 | 22.06.23 г.
Снимка: Bernd Dittrich/Unsplash
Снимка: Bernd Dittrich/Unsplash

Brexit се оказа „икономическа катастрофа“ за търговските и инвестиционни връзки между Великобритания и Германия, довела до спад в преките германски инвестиции и до намаляване на значението на Обединеното кралство като търговски партньор, казват германски икономисти, цитирани от Ройтерс.

Великобритания гласува на 23 юни 2016 г. за излизане от Европейския съюз и напусна единния европейски пазар в началото на 2021 г.

„Brexit е икономическа катастрофа и за двете страни на Ламанша“, коментира пред агенцията в четвъртък Фолкер Трайер, ръководител за външната търговия в Германската индустриално-търговска камара (DIHK).

Миналата година Германия е изнесла стоки на стойност 73,8 млрд. евро за Великобритания, с 14,1% по-малко в сравнение с 2016 г. В годината на референдума Обединеното кралство беше третият по важност експортен пазар на Германия, но до 2022 г. страната отстъпи до осмото място, посочва Трайер.

Като търговски партньор - измервайки общия износ и внос - Великобритания е загубила още повече значение оттогава насам, спадайки от пето на единадесето място, добавя той.

Обемът на преките германски инвестиции на Острова също е намалял. През 2021 г. той беше около 140 млрд. евро, което е спад от 16,1% в сравнение с 2016 г.

Според данни на DIHK в Обединеното кралство са активни около 2163 германски компании, с 5,2% по-малко, отколкото през 2016 г.

Междувременно много британски компании са се установили в Германия през последните години. Germany Trade and Invest (GTAI), организация, която помага на международни компании да започнат бизнес в Германия, е преброила повече от 1000 нови британски фирми след гласуването за Brexit. Само през миналата година е имало 170 нови британски фирми. Повече са новите компании само от САЩ и съседната на Германия Швейцария.

„Очакваме запитванията от Обединеното кралство да останат на високо ниво“, казва управляващият директор на GTAI Робърт Херман. „За британските компании е важно да имат сигурна опора в ЕС“.

Размерът и централното местоположение на Германия са предимство, когато става въпрос за привличане на британски компании, добавя той.

„Излизането на Обединеното кралство от ЕС затрудни нашите близки търговски отношения и все още има значителна несигурност за британския бизнес на германските компании“, отбелязва Трайер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още