IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford се присъедини към Stellantis в призивите за предоговаряне на условията около Brexit

Евентуални мита ще помрачат прехода към електрическа мобилност, предупреждава американският концерн

10:03 | 18.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. призова за отлагане на въвеждането на договорените търговски условия между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) относно Brexit, касаещи правилата за произход на електромобилните компоненти за 2027 г. вместо първоначално договорената 2024 г., съобщава Ройтерс.

От Ford предупреждават, че в противен случаи митата ще натоварят с допълнителни разходи потребителите и ще забавят процеса на електрификация в автомобилния сектор.

„Ford призовава текущите търговски изисквания да бъдат удължени до 2027 г., за да се даде време на веригата на доставки на батерии да се развие в Европа и да отговори на търсенето на електромобили“, става ясно от изявление на американския производител. „Митата ще засегнат както производителите, базирани в Обединеното кралство, така и тези в ЕС, така че е жизненоважно Великобритания и ЕС да седнат на масата, за да се споразумеят за решение“, добавят от Ford.

Концернът инвестира 380 млн. паунда в изграждането на производствен капацитет за електрически двигатели в своя завод в Ливърпул – част от неговите планове да електрифицира своята продуктова гама в Европа.

Изявлението на Ford следва предупреждението на Stellantis, третия по големина на пазарния дял автомобилен концерн в света. Компанията, която управлява марки като Peugeot, Jeep, Fiat, Opel и Maserati, заяви, че британските автомобилни заводи ще бъдат затворени, освен ако сделката за Brexit не бъде предоговорена бързо. От Stellantis добавят, че британската индустрия рискува да заличи хиляди работни места заради условията, които ще влязат в сила догодина.

Съгласно търговското споразумение, договорено, когато Великобритания напусна блока, 45% от стойността на един електромобил, продаван в ЕС, трябва да идва от Великобритания или блока от 2024 г., за да се избегнат мита.

Проблемът е, че една батерия може да покрие до половината от цената на ново електрическо превозно средство. Батериите също са тежки и скъпи за транспортиране на дълги разстояния.

Ford предупреди, че автомобилната индустрия в Обединеното кралство не разполага с достатъчно местни мощности за производство на батерии и други компоненти, за да отговори на търсенето.

„Затягането на търговските правила в този момент рискува да подкопае прехода към електромобили заради митата“, изтъкват от Ford. „Производителите, които са инвестирали значително в началото на прехода, ще бъдат най-силно засегнати от митата, защото превозните средства с двигатели с вътрешно горене ще продължат да се продават без мита“, добавят от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още