IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строгите правила за търговия с ЕС могат да доведат до затваряне на британски автозаводи

Британското правителство трябва да преразгледа търговските си споразумения с Европа, изтъкват от Stellantis

17:10 | 17.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Stellantis NV предупреди за възможно затваряне на фабрики във Великобритания, ако страната не предоговори своите търговски споразумения с Европейския съюз (ЕС) след Brexit, съобщава Bloomberg.

Производителят на Vauxhall и Peugeot, който преоборудва своя обект в Елисмиър Порт, за да произвежда електрически микробуси, заяви, че не е в състояние да изпълни изискванията за местно съдържание съгласно настоящите правила поради нарастващите цени на суровините и липсата на доставки на батерии в Обединеното кралство.

Затегнатите правила около Brexit изискват 45% от компонентите на електрическите превозни средства да се доставят на местно ниво от 2024 г. Неспазването на регламента би довело до налагане на мита от 10% върху превозните средства, изнасяни за ЕС, което застрашава жизнеспособността на автомобилостроенето във Великобритания.

„Ако разходите за производство на електромобили в Обединеното кралство станат неконкурентоспособни и неустойчиви, фабриките ще бъдат затворени“, предупреждава Stellantis в писмено становище до Комисията по бизнес въпроси към британския парламент. „Великобритания трябва да преразгледа търговските си споразумения с Европа“, добавя концернът.

Обединеното кралство изпитва сериозни затруднения да привлече инвестиции от автомобилната индустрия след Brexit. Усилията за създаване на верига на доставки на батерии до голяма степен се провалиха с финансовия крах на местната надежда Britishvolt Ltd.

Stellantis осигурява работа на около 5000 души в Обединеното кралство, включително в Елисмиър Порт и Лутън, където компанията произвежда средни по големина микробуси за марките Vauxhall, Citroen, Peugeot и Fiat.

Говорител на Stellantis отказа да коментира допълнително темата за правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още