IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки скачат, докато германската икономика се възстановява от рецесията

Въпреки това очакванията на автомобилните производители и бизнес перспективите не се подобряват

11:57 | 06.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските фабрични поръчки нарастват през май – сигнал, че спадът в производството може би отслабва, докато най-голямата европейска икономика се отърсва от рецесията.

Търсенето се е увеличило с 6,4% през май спрямо април, което е доста над ръста от 1%, прогнозиран от икономисти в проучване на Bloomberg, като увеличение се наблюдава както на вътрешно ниво, така и от чужбина. Общият обем на поръчките все още е с 4,3% по-нисък спрямо предходната година.

Най-голямото увеличение се наблюдава при производителите на всякакви превозни средства. Поръчките в категория „Друго транспортно оборудване“, която включва всичко – от кораби до военно оборудване, отбелязват ръст от 137%.

Докладът е рядък пример за добри новини за индустрията в момент, когато германският бизнес показва постоянни признаци на затруднения, тласкайки икономиката към второ тримесечие с отрицателно производство по-рано тази година.

Очакванията на автомобилните производители обаче са най-лошите от финансовата криза през 2008 г. насам, показва проучване, публикувано в сряда, докато от доклад по-рано тази седмица стана ясно, че машиностроителните компании не виждат никакви признаци на подобрение в бизнес перспективите. Индекс на мениджърите по поръчките, публикуван по-рано тази седмица, посочи засилено влошаване на индустриалния сектор на Германия.

Фабричните поръчки са особено засегнати от слабото търсене в Китай, втората по големина икономика в света, която от своя страна губи инерция след месеци на свиване на производството там.

Сред германските компании, страдащи от влошените перспективи, химическата компания Lanxess AG миналия месец посочи по-слабото търсене от страна на индустриалните клиенти.

Положението на производствения бизнес в страната едва ли скоро ще се подобри, тъй като по-затегнатата парична политика вероятно ще натежи върху икономическия растеж. В същото време спадът в нивото на река Рейн поражда опасения за криза при доставките.

Въпреки че Германия е двигателят на европейската икономика, в останалите места от индустриалния пейзаж на региона картината е смесена. Индексът на мениджърите по поръчките в Италия от тази седмица показва, че производството е имало най-слабия си месец от разгара на пандемията и последвалите блокади в началото на 2020 г.

За сметка на тов, данните от сряда показаха, че фабричното производство във Франция е достигнало най-високото си ниво от три години през май. Испанското производство също е нараснало.

Германските индустриални данни, които трябва да бъдат публикувани в петък, е възможно да покажат продължаваща слабост. Производството вероятно е останало в застой през май, сочат оценките на икономисти, които предполагат, че то все още е на ниво по-ниско от това през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още