IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабостта в германската промишленост продължава със спад на поръчките

Налице е влошаване на условията в производствения сектор на Германия, но това не е срив, изтъква анализатор

16:16 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германските машиностроителни компании не виждат признаци на подобрение в бизнес перспективите на фона на продължаващата глобална икономическа слабост, предупреждава лобистка група, цитирана от Bloomberg.

Поръчките в индустрията се свиват през май с 10% в реално изражение в сравнение със същия месец на 2022 г., съобщава базираният във Франкфурт Германски съюз на производителите на машини и съоръжения (VDMA). Търсенето отвъд граница междувременно се понижава с 18 на сто.

Новият доклад осигурява допълнителна гледна точка относно състоянието на икономиката на Германия и устойчивостта на производствения сектор, след като страната претърпя рецесия по-рано тази година.

По-голяма яснота ще осигурят данните за промишленото производство, които се очаква да бъдат публикувани в петък, като икономистите прогнозират край на разширяването през май след слабото увеличение през предходния месец.

„По този начин низходящата тенденция от последните месеци продължава“, изтъква Ралф Вихерс, главен икономист във VDMA. „Нашата картина за продължително слабо глобално инвестиционно търсене се потвърждава. Предпазните мерки при поръчките за следващите месеци все още действат, но се забелязва нарастващ брой компании, които усещат силна промяна“, добавя той.

Слабото глобално търсене в Китай натежа върху производството в Германия тази година и може да продължи да го прави. По-рано в понеделник бяха публикувани новите данни за фабричната активност в азиатската страна, които показаха забавяне през юни.

Бизнес проучванията в Германия съвпадат с доклада на VDMA. Индексът на базирания в Мюнхен институт Ifo показа, че перспективите на компаниите през юни са се влошили до най-ниското ниво, наблюдавано през 2023 г.

Това предполага, че възстановяването от рецесията може да се забави. Централната банка на Германия, Бундесбанк, заяви миналата седмица, че икономиката вероятно се е разширила леко през трите месеца до юни.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за фабричното производство беше ревизиран надолу за юни, което подчерта влошаващата се тенденция в сектора.

„Условията в производствения сектор несъмнено са се влошили, но това не е срив“, изтъква Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. „Важно е да запомните, че новите поръчки започнаха да падат от много високи нива и производителите все още не са прибягнали до съкращения на работни места“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още