IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения в Германия отразяват икономическата несигурност

Индексът на потребителските настроения на GfK записа първото си понижение за юли след 8-месечна положителна серия

13:25 | 28.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Настроенията на германските потребители отчитат спад за юли поради понижение в икономическите очаквания и перспективите за доходите, показа ново проучване на института GfK, цитирано от Ройтерс.

Индексът на потребителските настроения на GfK падна до минус 25,4 пункта за юли от леко ревизираните нагоре минус 24,4 пункта за юни, което е под очакванията на анкетирани от Ройтерс анализатори за минус 23 пункта.

„Настоящото развитие при потребителските настроения показва, че потребителите отново са по-несигурни“, коментира данните анализаторът на GfK Ролф Бюркъл. Това е първият спад на показателя след осем поредни повишения, добавя той.

По думите му упорито високата инфлация осезаемо намалява покупателната способност на домакинствата и не позволява на частното потребление да осигури положителен икономически импулс.

Преди последното проучване през всеки един от предходните осем месеца показателят за настроенията на потребителите в Германия отчиташе подобрение.

Индексът относно потребителския климат очертава развитието на реалното частно потребление през следващия месец.

Данните над нулата сигнализират за годишен ръст на това потребление, докато стойностите под нулата показват свиване.

Според GfK промяна с един процентен пункт в показателя съответства на годишна промяна от 0,1% в частното потребление.

Индикаторът „желание за покупка“ представлява баланс между положителните и отрицателните отговори на въпроса: „Смятате ли, че сега е подходящ момент за покупка на основни артикули?“, пояснява Ройтерс.

Икономически показатели на GfK за юли. Източник: Ройтерс/GfK Икономически показатели на GfK за юли. Източник: Ройтерс/GfK

Настроенията на потребителите също са повлияни от спора в германската управляваща коалиция относно предложения закон, предвиждащ от 2024 г. да се забранят повечето видове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ. Мерките целят замяна на тези отоплителни системи с по-екологични техни варианти.

Притесненията, свързани с потенциалните предварителни разходи за нови отоплителни системи, спират инвестициите в други области, установява проучването.

Германските домакинства, анкетирани от GfK, очакват, че ще изпитат реална загуба на доходи тази година с оглед на устойчиво високата инфлация, тъй като не очакват увеличенията на възнагражденията да компенсират растящите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още