IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия опитва да преодолее изоставането по Плана за възстановяване

Властите се готвят за предоговаряне на схемата и повече пари за позеленяване на икономиката

14:34 | 28.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Италия се мобилизира, за да усвои парите от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и готви за предоговаряне с ЕК на условията по схемата, пише Ройтерс. Очакванията са разговорите да започнат през август, съобщи министърът по европейските въпроси Рафаеле Фито.

По европейската схема за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса Италия получи достъп до 191,5 млн. евро под формата на грантове и евтини заеми до 2026 година. Сигнали за забавяне на усвояването на средства накараха президента Серджо Матарела да призове всички политически партии да покажат своята отговорност към страната. В отговор от правителството представиха своите цели в тази насока.

Предоговарянето на плановете за възстановяване стана възможно след началото на войната в Украйна и газовата криза в Европа. Брюксел реши да позволи средствата да могат да бъдат ползвани за намаляване на зависимостта на ЕС от изкопаеми горива, още повече, че в някои планове на държави от общността се предвиждаше увеличаване на дела на природен газ, който е признат за преходно гориво в зеления преход. България също планира да предоговори одобрената през миналата пролет версия на плана.

За Италия целта е да изтрие проекти на стойност 16 млрд. евро, които няма да могат да бъдат финализирани до крайния срок 2026 година и да ги замени с по-жизнеспособни. Един от тях е инвестирането на 2,3 млрд. евро в укрепване на електроенергийната и на газовата мрежа на страната.

Плановете на Рим включват отпускането на средства в размер на 14,8 млрд. евро за зелен преход и енергийна ефективност, включително и 6,3 млрд. евро под формата на данъчни облекчения за насърчаване на възобновяемите енергийни източници.

Фито коментира, че нищо няма да бъде "орязано", а парите просто ще бъдат реорганизирани, допълва още Ройтерс. Тези проекти, които ще бъдат извадени от ПВУ, няма да бъдат забравени, а ще бъдат финансирани от други европейски фондове, допълва министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още