IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по спад на регистрациите на нови фирми през пролетта

В същото време обаче страната се нарежда на пето място по спад на банкрутите

16:03 | 17.08.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Броят на обявените банкрути в Европейския съюз през периода април-юни 2023 г. се е увеличил за шесто поредно тримесечие, показват данни на Евростат.

В сравнение с предишното тримесечие броят на фалитите се е повишил с 8,4%, достигайки най-високото си ниво, откакто започва събирането на данните през 2015 г. Темпът е двойно по-бързо в сравнение с периода януари-март, когато достигна 4,2%.

Що се отнася до регистрациите на нови фирми, през второто тримесечие на годината в сравнение с първото се наблюдава спад от 0,6%. Това е значителна разлика спрямо увеличението от 2% през предишния период.

Най-голям ръст на банкрутите за второто тримесечие сред страните от Европейския съюз, за които има налични данни, бележи Унгария – 40,8%, следвана от Латвия (24,8%) и Естония (24,6%). Най-сериозен спад отчита Кипър с 48,5%, а на пето място по понижение е България с -14,3% при увеличение от 2,9% през първите три месеца на годината.

Страната ни обаче е на второ място по спад на новите регистрации на фирми с понижение от 9,1%, като преди нея е единствено Полша с -11,3%. Начело по ръст пък е Ирландия с впечатляващите 50,9%.

Тенденции по сектори

Разглеждайки по-отблизо банкрутите по сфери на дейност на фирмите, всички сектори на икономиката регистрират увеличения на броя фалити през второто тримесечие спрямо първото.

Настаняването и хранителните услуги (+23,9%), транспорт и съхранение (+15,2%) и образователни, здравни и социални дейности (+10,1%) са секторите с най-големи увеличения на броя на фалитите през периода.

В сравнение с предпандемичното четвърто тримесечие на 2019 г. броят на банкрутите през периода април-юни 2023 г. е най-високият в повечето сектори на икономиката. Най-големите повишения спрямо последните три месеца на 2019 г. се наблюдават в настаняването и хранителните услуги (+82,5%) и транспорт и съхранение (+56,7%).

За сравнение, през второто тримесечие на 2023 г. е имало само два сектора на икономиката, където броят на фалитите е под този от предпандемичното четвърто тримесечие на 2019 г.: индустрия (-11,5%) и строителство (-2,7%).

Тенденции в България

Почти всички сектори у нас регистрират спад на банкрутите през второто тримесечие спрямо първото, като единственият с ръст е строителната индустрия – от 13,5%.

Най-голямо понижение при банкрутите бележат информационните и комуникационните дейности с 35,7%.

Влошаване на тенденциите в строителния сектор се наблюдава и от друга гледна точка – най-голям спад на регистрациите на нови фирми се вижда в този сектор - 85,5%.

Само в два сектора се увеличават новосъздадените фирми през тримесечието – транспорт и съхранение (7,5%) и търговия на едро и дребно, ремонт на МПС (2,7%).

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още