IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Турция

Рейтингът е потвърден на ниво В, пет степени под инвестиционния клас

09:27 | 09.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Fitch Ratings повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Турция след назначаването на нов икономически екип, който започна да приема по-конвенционални политики и да възстановява буферите на чуждестранните резерви на страната, съобщава Bloomberg.

Това означава, че в следващата година агенцията може да повиши и рейтинга на страната.

От Fitch са преразгледали перспективата пред националния дългосрочен рейтинг на Турция в чуждестранна валута на „стабилна“ от „отрицателна“. Рейтингът е потвърден на ниво В, пет степени под инвестиционния клас и равен с кредитния рейтинг на Египет и Монголия.

„Преразглеждането на перспективата до стабилна отразява връщането към по-конвенционална и последователна комбинация от политики. Това намалява краткосрочните рискове пред макрофинансовата стабилност и облекчава натиска върху платежния баланс“, посочва се в изявление на Fitch.

Кредитният рейтинг на Турция беше понижен пет пъти от 2017 г. насам, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган все повече залагаше на политики, които стимулираха икономиката за сметка на ценовата стабилност и лирата.

След като Ердоган беше преизбран за президент тази година, той промени курса си, като назначи двама бивши банкери от Уолстрийт да управляват финансите на страната след кризата с разходите за живот миналата година и изтичането на чуждестранни инвестиции.

„Все още обаче има несигурност по отношение на мащаба, дълготрайността и успеха на корекцията на политиката за намаляване на инфлацията, отчасти поради политически съображения“, казват още от Fitch в изявлението си.

Министърът на финансите Мехмет Шимшек и гуверньорът на централната банка Хафизе Гайе Еркан се стремят да укрепят доверието в Турция сред международните търговци на облигации и акции. Те затегнаха паричната политика след години на разхлабване и постоянни държавни намеси на финансовите пазари.

При Еркан централната банка почти утрои основния си лихвен процент до 25% от юни. Правителството обяви и по-реалистична макроикономическа програма, която се ангажира с намаляване на инфлацията и възстановяване на резервите.

Турската лира изгуби около 30% от стойността си спрямо щатския долар тази година, с което стана втората най-зле представяща се валута на развиващите се пазари.

Moody’s Investors Service присъди на Турция рейтинг В3, а S&P Global Ratings – В.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още