IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли: Твърде рано е да се обмисля намаляване на лихвите във Великобритания

Гуверньорът на АЦБ наблюдава много внимателно петролните пазари на фона на опасенията, че повишаването на цените там може да ускори отново инфлацията

18:30 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Твърде е рано да се обмисля намаляване на лихвените проценти във Великобритания, заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, след като регулаторът запази непроменена основната си лихва за първи път от над година, съобщава Bloomberg.

Според Бейли решението на АЦБ да се въздържи от 15-то поредно увеличение на лихвените проценти, което беше широко очаквано от икономисти и инвеститори в началото на седмицата, се дължи на „много добрите новини, свързани с инфлацията“.

В сряда последните данни показаха, че инфлацията се ускорява до 6,7% - ниво, което все още е повече от три пъти над целта на АЦБ, но въпреки това изостава от очакванията на икономистите за инфлационно равнище от 7%.

На фона на предположенията на някои икономисти, че повишаването на лихвите е достигнало своя връх, Бейли подчерта, че АЦБ държи вратата отворена за по-нататъшно затягане на паричната политика.

„Не можем да бъдем доволни от това“, споделя той, добавяйки: „Нашата работа е да върнем инфлацията до целта от 2% и да я поддържаме там. Така че работата все още не е свършена“.

Бейли подчерта, че ефектите от затягането на паричната политика, което банката предприе от декември 2021 г., когато за първи път повиши основната си лихва от най-ниското ѝ ниво по време на пандемията от 0,1%, сега се „проявява“ в икономиката.

Разходите по ипотечните кредити скочиха, причинявайки забавяне в активността на жилищния пазар, а компаниите започнаха да се оплакват, че по-високите разходи по заеми им причиняват финансови щети.

Но Бейли отрече паузата в повишаването на лихвите в четвъртък да се приема като знак, че скоро ще последва понижение на лихвите. „Не сме дискутирали в рамките на Комисията по паричната политика въпроса за намаляване на лихвите, защото това би било много, много преждевременно“, посочи гуверньорът на АЦБ.

На фона на опасенията, че по-високите цени на петрола може да ускорят допълнително инфлацията към края на годината, Бейли каза, че „наблюдава пазара много внимателно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още