IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за бизнес оборудване в САЩ се възстановяват през август

Показателят за основни капиталови стоки се е повишил с 0,9% миналия месец

19:00 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поръчките, които американските фабрики са получили за бизнес оборудване, са нараснали през август, което е индикатор за стабилни инвестиции въпреки по-високите разходи по заемите, пише Bloomberg.

Стойността на основните поръчки за капиталови стоки, заместител на направените инвестиции в оборудване, с изключение на самолети и военна техника, се е повишила с 0,9% през август след ревизирания в низходяща посока спад от 0,4% през юли, сочат данни на Министерството на търговията на САЩ в сряда. Това е най-голямата стойност от началото на годината.

Инвестициите в бизнес оборудване се възстановяват. Графика: Bloomberg Инвестициите в бизнес оборудване се възстановяват. Графика: Bloomberg

Резервациите за всички дълготрайни стоки, или артикули, предназначени да издържат най-малко три години, са нараснали с 0,2%, също след като предишния резултат беше ревизиран в низходяща посока. С изключение на транспортното оборудване, поръчките са се увеличили с 0,4%, сочат данните, които не са коригирани спрямо инфлацията.

Докладът показва, че фирмите все още са фокусирани върху подобренията в дългосрочен план въпреки високите разходи по заемите и несигурните икономически перспективи. Макар темпът на инвестициите да се е забавил, компаниите се възползват от охлаждането на инфлацията и нормализирането на веригите на доставки в момента.

Доставките на основни капиталови стоки – индикатор, който се използва за изчисляване на инвестициите в оборудване в доклада за брутния вътрешен продукт (БВП) на правителството, са се увеличили с 0,7%, най-много от началото на годината . Първоначалната оценка за БВП през третото тримесечие предстои да бъде публикувана през октомври, но това може и да се отложи, в случай че правителството спре да работи.

Както икономистите от Wall Street, така и тези от Федералния резерв са все по-оптимистично настроени за икономическия растеж в близко бъдеще. Анкетираните от Bloomberg експерти вече прогнозират ръст на БВП от 3% през третото тримесечие - доста над очакванията от миналия месец, като частните инвестиции допринасят за това.

Докладът на Министерството на търговията показва, че резервациите на пътнически самолети, при които има колебания в месечните данни, са намалели с около 16% след спад през юли.

Компанията Boeing Co. е регистрирала 45 поръчки през август, най-малкият брой от април насам. Правителствените данни за поръчките на самолети невинаги съвпадат точно с корпоративните данни.

Въпреки че през по-голямата част от последните две години производството се свива, темпът, с който това се случва е започнал да се забавя. Въпреки това историческата стачка на трите най-големи автопроизводители в САЩ, която продължава вече втора седмица, може да спре експанзията на сектора в момент, в който веригите за доставки и цените най-накрая се стабилизират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още