IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаудия Голдин: Бизнесът трябва да остане гъвкав по отношение на работата от вкъщи

С повече равенство между партньорите ще има и повече равенство между половете, коментира още носителката на Нобелова награда за икономика

14:04 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Клаудиа Голдин. Снимка: Bloomberg LP
Клаудиа Голдин. Снимка: Bloomberg LP

Носителката на Нобелова награда за икономика за 2023 г. Клаудия Голдин има съвет за американските, и не само, компании – останете гъвкави.

Връщането в офиса не трябва да заличава успехите, постигнати от жените и хората, отглеждащи деца, на работното място, заяви професорът от Харвардския университет в интервю за Bloomberg Television. 

Много компании все още предлагат хибриден начин на работа – при който служителите могат да работят някои дни от вкъщи – и има по-малко изискване за пътувания по работа, коментира Голдин, която тази седмица стана едва третата жена носителка на Нобелова награда за икономика.

Според нея с намаляването на този вид пътуване, определяните от нея като „алчни работни места“ ще станат по-гъвкави, имайки предвид позиции с високо заплащане и по-обширни отговорности, но и с повече изисквания по отношение на времето. „В същото време имаме гъвкави работни места, които стават по-продуктивни“, допълни тя.

„Просто зависи от това какво правят компаниите“, коментира Голдин. „В същото време, въпреки че карат хората да се връщат обратно в офиса, те не казват задължително, че пътуването по работа ще е същото, както някога беше“, отбелязва носителката на престижното отличие.

Голдин получи Нобеловата награда за проучванията си върху мястото на жената в работната сила, включително върху факторите зад разликите в заетостта и заплащането между мъжете и жените. Тя установи, че макар в миналото пропастта да може да се обясни с разлики в заетостта и образованието, то в момента тя съществува за мъже и жени с едни и същи позиции.

В интервюто си тя също така призовава за увеличаване на подкрепата както за предоставяне на грижа за деца, така и за възрастни.

„Бих искала политиците да вземат от моята работа това, че разходите за грижа са изключително важни“, каза тя. „Но докато държавата не се заинтересува, докато не успеем да привлечем всички, няма да накараме политиците да реагират особено много“, допълни тя.

Голдин също така призова родителите да се борят за равенство в отношенията си. „С повече равенство между партньорите ще има и повече равенство между половете“, коментира тя. „Това е лесно да се каже и много трудно да се изпълни“, допълни носителката на Нобелова награда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още