IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната и ЕС е нараснало с 0,6% през август

Годишните резултати и в двата региона обаче са отрицателни

15:32 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриалното производство в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) се е увеличило с 0,6% на месечна база през август, сочат сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през юли 2023 г. индустриалното производство се сви с 1,3% както в еврозоната, така и в ЕС.

На годишна база индустриалното производство спада през август с 5,1% в еврозоната и с 4,4% в ЕС.

Месечно сравнение по основни промишлени групи и по държави членки

В еврозоната производството на дълготрайни потребителски стоки, недълготрайни потребителски стоки и капиталови такива се е увеличило със съответно 1,2%, 0,5% и 0,3 на сто през август спрямо юли.

Спадове регистрират както производството на междинни стоки, което се свива с 0,3%, така и производството на енергия, намаляло с 0,9%.

В ЕС производството на дълготрайни потребителски стоки се е увеличило с 1,2%, това в категорията „недълготрайни потребителски стоки“ е нараснало с 0,7%, а на капиталовите стоки отчитат ръст от 0,1 на сто.

Междувременно производството на междинни стоки се е свило с 0,2%, а това на енергията е спаднало с 0,5%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големи месечни увеличения в резултатите си отчитат Ирландия (с ръст от 6,1%), Словакия (4,5%) и Литва (3,7%).

Най-слаби са резултатите на Унгария, която записва спад от 2,4%, следвана от Хърватия (-2,2%) и Белгия (-1,8%).

Индустриалното производство на България през август спрямо юли е нараснало с 1,3%.

Годишно сравнение по основни промишлени групи и по държави членки

Индустриално производство на ЕС през август 2023 г. спрямо август 2022 г. Графика: Евростат Индустриално производство на ЕС през август 2023 г. спрямо август 2022 г. Графика: Евростат

В еврозоната производството в категориите „дълготрайни потребителски стоки“, „капиталови стоки“ и „енергия“ е намаляло със съответно 7,2%, 7%, и с 6,3 на сто през август 2023 г. в сравнение с август 2022 г.. Свиване се наблюдава и при междинните стоки – с 5,2%, и при недълготрайните потребителски стоки - с 1,4%.

Сравнението на годишна база сочи, че производството на дълготрайни потребителски стоки в ЕС се е понижило със 7,3%, това на енергия и на междинни стоки е спаднало с 6,7%, а производството на капиталови стоки в региона е намаляло с 5,2%.

При производството на дълготрайни стоки няма промяна спрямо година по-рано.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големите годишни намаления отбелязват Ирландия, със спад от 27,3%, Словения, при която производството е намаляло с 12,3 на сто и Естония (-11,9%). Най-добре представилите се държави в ЕС по отношение на индустриалното производство са Словакия (с ръст от 4,7%), Дания и Малта, при които производството е нараснало със съответно  3,5 и 3 на сто.

В България спадът на годишна база се забавя до 9,7% през август от 11,6% през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още