IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Сингапур се е забавила до 18-месечно дъно през септември

Централната банка реши да не променя политиката си, а да я ревизира всяко тримесечие

11:05 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Сингапур се е забавила допълнително през септември, оправдавайки решението на централната банка да не променя паричната си политика този месец, пише Bloomberg.

Базисната инфлация, която изключва разходите за жилища и личен транспорт, следена внимателно от централната банка на Сингапур, се е забавила до 3% на годишна база през септември, според официални данни от понеделник.

Темпът ѝ е по-нисък от очакваните 3,1% от икономисти, анкетирани от Bloomberg, и от нивото от 3,4%, отбелязано през август.

Инфлацията в Сингапур продължава да се забавя през септември. Графика: Bloomberg Инфлацията в Сингапур продължава да се забавя през септември. Графика: Bloomberg

Централната банка на Сингапур, която използва валутния курс вместо лихвените проценти като основен механизъм в паричната си политика, избра да не прави промени по-рано този месец. Вместо това реши, че ще ревизира политиката си на всяко тримесечие вместо два пъти годишно както правеше до момента, за да бъде съобразена с променящите се перспективи.

Централната банка и Министерството на търговията и промишлеността очакват нивото на базисната инфлация да бъде около 4% тази година, въпреки че очакват общият индекс да достигне близо 5%. За 2024 г. те прогнозират, че базисният показател ще бъде в диапазона от 2,5% до 3,5%, а по-широкият измерител ще е на ниво между 3% и 4%.

„Продължават да съществуват рискове от ускорение на инфлацията, включително от ново поскъпване на енергоизточниците и хранителните стоки на фона на геополитически конфликти и неблагоприятни климатични явления“, коментираха властите в общо изявление. „В същото време съществуват и негативни рискове, като по-рязко от прогнозираното забавяне на световната икономика например“.

Централните банкери по света ще следят обърнат внимание на коментарите на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл преди срещата на регулатора на 2 ноември. Особено като се има предвид, че желанието му да действа внимателно с паричната политика е предизвикано от устойчивата американска икономика, която не се забавя в съответствие с очакванията за инфлацията в дългосрочен план.

Местните централни банкери очакват, че растежът на основните търговски партньори на Сингапур ще се ускори постепенно през 2024 г., тъй като инфлацията продължава да се забавя.

Индексът на потребителските цени, включващ всички стоки в Сингапур, се е повишил до 4,1% през септмври на годишна база от 4% през август, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още