IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добрите нагласи на бизнеса в Германия засилват надеждите за възстановяване

Индексът на Ifo, измерващ очакванията на компаниите, се е повишил до 84,7 пункта през октомври

16:24 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нагласите на германския бизнес са се подобрили леко, подкрепяйки очакванията за умерено възстановяване на най-голямата икономика в Европа въпреки шансовете тя да изпадне във втора рецесия в рамките на малко повече от година, пише Bloomberg.

Индексът, измерващ очакванията на компаниите, на института Ifo се е повишил до 84,7 пункта през октомври спрямо ревизираните 83,1 пункта през предходния месец. Резултатът беше по-висок от медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, която беше за ниво от 83,5 пункта. Показателят за текущите условия също е нараснал неочаквано.

„Тези резултати подсказват известна стабилизация“, заяви председателят на Ifo Клеменс Фюст пред Bloomberg TV в сряда. „Германската икономика ще се свива през годината, но през  последното тримесечие очакваме стабилизация и лек ръст“, допълни той.

Германската икономика не се е радвала на растеж вече повече от година и икономистите не са толкова оптимистично настроени, колкото Фюст, като прогнозират свиване през шестте месеца до декември заради енергийната криза, слабото търсене в Китай и по-високите лихви.

Ключовият фабричен сектор остава затруднен. Химичният концерн Lanxess AG обяви миналата седмица, че ще съкрати 7% от работната си сила в Германия заради недостиг на енергийни ресурси и свиване на търсенето в световен мащаб – в допълнение към предварително обявените съкращения в BASF SE. Посочвайки проблеми с разходите и нарушенията при доставките, Volkswagen AG намали прогнозите си за него.

„Положителни данни се наблюдават най-вече при сектора на услугите“, заяви Фюст. „Такива са ИТ секторът и туризмът“

„Подобряването на бизнес в Германия предполага, че икономиката остава слаба, но може би вече е преминала през най-ниското си равнище. След техническа зимна рецесия икономиката стагнира през второто тримесечие на тази година. Очаква се тя да се е свила през третото тримесечие на 2023 г., тъй като по-високите лихви и по-слабото световно търсене ѝ натежават. Все пак нещата може и да се подобрят на по-късен етап. Налице са сигнали, че секторът на услугите се стабилизира, подпомогнат от перспективата за ръст на разполагаемите доходи, твърдят икономисти на  Bloomberg.

Бизнес проучванията, публикувани във вторник от S&P Global, не донесоха голямо успокоение, като показаха, че активността в частния сектор се свива с по-бързи темпове този месец, отколкото през септември. Имаше и признаци на охлаждане на пазара на труда, които бяха лъч надежда.

По-сериозните предизвикателства, каквито са застаряващата работната сила в Германия и необходимостта от промяна на търговските отношения с други страни, различни от Китай, сочат само слаба експанзия през следващите години. Появиха се и сравнения с 90-те години на миналия век, когато Германия беше сочена като „болния човек“ на Европа.

Официални представители, включително министърът на финансите Кристиан Линднер и гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел, отхвърлиха подобни предложения, заявявайки, че германската индустрия може да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена.

Според Фюст по-разхлабената парична политика би могла да подкрепи икономиката през 2024 г.

„Възможно е дори да има възможност за понижаване на лихвите през следващата година, може би през втората ѝ половина“, заяви той преди срещата на Европейската централна банка в четвъртък. „Със сигурност обаче не бих посъветвал ЕЦБ да повишава лихвите“, допълни още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още