IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DBRS Morningstar потвърди кредитния рейтинг на Италия

Страната е под натиск от високото ниво на публичния дълг, слабия потенциален растеж и политическа среда, която възпрепятства стабилността

11:15 | 28.10.23 г.
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

DBRS Morningstar потвърди кредитния рейтинг на Италия на ниво три степени над „боклук“. Компанията оставя оценката си за страната на ниво BBBH със стабилна перспектива, според изявление, публикувано късно в петък.

Това ниво на рейтинга е с две степени над оценката на конкурентната агенция Moody's Investors Service.

Италия се възползва от членството в Европейския съюз (ЕС) и подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), „голямата и диверсифицирана“ икономика и „бързото възстановяване на текущата сметка, както и положителната нетна международна инвестиционна позиция на страната“, посочват от DBRS Morningstar, цитирани от Bloomberg.

Страната обаче е под натиск от високото ниво на публичния дълг, слабия потенциален растеж и политическа среда, която възпрепятства стабилността на правителството и способността му да се справя с икономическите предизвикателства, допълват от компанията.

Потвърждението на кредитния рейтинг на Италия от DBRS Morningstar е добра новина за Мелони и нейната популистка коалиция, чиито неотдавнашни по-широки прогнози за дефицита обезпокоиха някои инвеститори. Бюджетната ситуация тласна спреда между италианските и германските 10-годишни облигации до над 200 пункта.

В момента спредът е на ниво малко под 200 пункта.

Предстои и другите рейтингови агенции да публикуват оценките си за Италия. Moody’s ще излезе със становище на 17 ноември, като в момента агенцията поддържа негативна перспектива пред рейтинга, т.е. има риск да го намали.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони трябва да извърви труден път, тъй като се сблъсква със слабо икономическо производство. Според централната банка на страната икономиката ѝ ще се разшири със само 0,7% тази година. По-високите разходи за заеми и спадът на световната търговия също вреди на италианския бизнес.

Правителството се опитва да спази предизборните обещания към избирателите, вкл. намаляване на данъците и помощ за семейства с по-ниски доходи. Това ще затрудни намаляването на дефицита като процент от брутния вътрешен продукт под ограничението на Европейския съюз от 3% до 2026 г.

Правителството на Мелони обеща инвестиции за стимулиране на растежа, но същевременно се затруднява да инвестира средствата за възстановяване на ЕС, които биха могли да помогнат за подобряване на инфраструктурата на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още