IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия намалява данъците и увеличава заплатите, за да стимулира икономическия растеж

Премиерът Джорджа Мелони обяви сериозни бюджетни мерки на фона на пазарните притеснения заради публичните финанси на страната

21:35 | 16.10.23 г. 1
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg

Италианският премиер Джорджа Мелони планира разходи за 24 млрд. евро под формата на намаляване на данъците и повишаване на заплатите на служителите в държавния сектор догодина, за да стимулира потреблението и да подкрепи буксуващия растеж въпреки притесненията на инвеститорите за финансите на страната, пише Financial Times.

След като кабинетът ѝ одобри бюджета за следващата година в понеделник, Мелони заяви, че трипартийната ѝ дясна коалиция работи да изпълни обещанията си преди изборите миналата година въпреки натиска върху публичните финанси.

„Това е бюджет, който смятам за много сериозен, много реалистичен, бюджет, който… съсредоточава ресурси за някои големи приоритети. Първият ни приоритет е да защитим покупателната способност на семействата“, заяви Мелони.

Финансовият министър Джанкарло Джорджети нарече бюджета „стабилен“ и изрази увереност, че „след като бъдат прочетени подробностите, ще имаме положително одобрение в Европа и от пазарите“.

Миналия месец Италия обяви, че ще повиши целта си за фискалния дефицит за следващата година до 4,3% от брутния вътрешен продукт спрямо 3,7 на сто през април и че няма да достигне определения от ЕС лимит върху фискалния дефицит под 3% от БВП до 2026 г.

Съобщението, което Fitch Ratings определи като „значително разхлабване на фискалната политика“, тласна доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа над 5% за първи път от дълговата криза в Европа преди 11 години, въпреки че оттогава тя намаля.

Инвеститорите изглежда не са притеснени от новите икономически планове на Мелони, като доходността по 10-годишните облигации се повиши само с 0,7 базисни пункта до 4,77%. Но притесненията на пазарите заради финансите на Рим нарастват през последните седмици, като пропастта между лихвите по заемите на Италия и тези на Германия нарасна от 171 базисни пункта преди един месец до близо 200 базисни пункта.

Както Мелони, така и Джорджети заявиха, че пространството за маневри на Рим е ограничено от повишаването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) през последно време, които ще струват на Италия допълнителни 13 млрд. евро под формата на годишни лихвени плащания.

Въпреки ограниченията Италия ще вложи 10 млрд. евро за удължаване на въведеното миналата година понижаване на задължителните социални плащания на служителите като пенсионни вноски, запазвайки по този начин допълнителни 100 евро на месец в ръцете на около 14 млн. служители.

Италия ще задели още 4,3 млрд. евро за намаляване на данъците върху доходите на служители от долната и средната класа, като първите 28 хил. евро от доходите ще бъдат обложени с еднократна ставка от 23%. Рим също така задели 7 млрд. евро за повишаване на заплатите на служителите от държавния сектор, от които 2,5 млрд. евро за служителите от здравния сектор. Повишаването на заплатите на служителите на полицията и на други служби за сигурност е следващият основен приоритет.

Коалиционното правителство на Мелони ще задели 1 млрд. евро за нови инициативи за насърчаване на италианските жени да имат повече деца в усилията му за преобръщане на демографските тенденции. Миналата година раждаемостта в страната достигна най-ниското си ниво от обединението през 1861 г. Освен допълнителен месец на платено майчинство и безплатна ясла за второ дете Рим ще започне да прави пенсионни вноски от името на работещи жени, които имат две или повече малки деца.

„Жена, която ражда поне две деца…, вече е дала съществен социален принос. Тази мярка помага да оборим говоренето, че подпомагането на раждаемостта кара жените да спрат да работят. Двете неща могат да вървят заедно“, каза Мелони.

За да помогне за финансирането на тези мерки, Джорджети съобщи, че правителството ще намали с около 5,5 млрд. евро разходите от различни министерства и местни администрации.

Проектобюджетът, който трябва да бъде одобрен от парламента, цели също да повиши целевите приходи чрез частичната продажба на държавни активи като най-старата банка в страната Monte dei Paschi и държавната авиокомпания ITA.

Правителството на Мелони прогнозира, че БВП на Италия ще нарасне с 1,2% през следващата година. За сравнение миналата седмица МВФ съобщи, че очаква растеж от 0,7%. Италианската централна банка прогнозира повишение с 0,8% за 2024 г.

Но анализатори виждат рискове, особено ако конфликтът между Израел и „Хамас“ прерасне в по-голяма война в Близкия изток.

Решението на Рим да забави темпа на фискалната консолидация може също така да предизвика спорове с Брюксел, предупреждават анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 6 месеца
хех ... вместо да правят постна пица ще го ударят на гуляй ... и според тех как ще реагират пазарите на облигации ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още